Twinkle | Digital Commerce

Maakt Web3 een einde aan de platforms: kunnen we het onderling niet beter regelen?

2022-01-24
1000562
  • [opinie]
  • 1:47

Een reactie op Twitter over de razendsnelle boodschappen van Gorillas was stof tot nadenken: ‘Flitsbezorgen kan ook via de klassieke manier; even de buren vragen (via de buurtapp). Ik was vergeten champignons te kopen. Binnen 7 minuten op de stoep. Coronaproof met een glimlach’. Kunnen we het samen niet beter, en eerlijker, onderling regelen?

Wereldwijde platforms

Het succes van bestelplatforms verbaast niemand. Ze bieden veel producten en diensten, razendsnel en met groot gemak voor de klant. Maar de macht van de platforms wordt steeds groter en kleinere, lokale spelers mogen alleen maar meespelen volgens de spelregels van de grote platforms. Het platform pakt 15 tot 30 procent van de omzet: winner-takes-all.

Maar waarom moet dat altijd via de grote wereldwijde platforms? Kun je het ook lokaal regelen? Bundel je aanbod, maak een bestel- en betaalplatform en maak samen afspraken met bezorgnetwerken over snelle levering. Maak lokale platforms voor lokale gebruikers. Wat heeft een consument in Amsterdam aan het aanbod boekwinkels in Eindhoven? Wat heeft de hongerige consument aan het aanbod van sushirestaurants in San Francisco?

Van Web 2.0 naar Web3

Eind vorig jaar kwam de term Web3 in de media die de volgende evolutie van het internet moet worden. Bij Web 2.0 ontstonden grote, gecentraliseerde platforms die wereldwijd diensten aanbieden aan gebruikers. Web3 is een gedecentraliseerde versie van het internet, waarbij data niet op een paar centrale plekken wordt opgeslagen, maar via blockchaintechnologie op veel verschillende plekken.

Op Web3 draaien diensten en platforms op gedecentraliseerde technologie. Dat zijn diensten en platforms die met elkaar ‘praten’ waar en wanneer ze dat willen en met wie ze dat willen; zoals het voorbeeld met de champignons. En, niet in de laatste plaats: hoe ze met elkaar afrekenen of verrekenen.

Ik heb het antwoord nog niet op de vraag hoe Web3 in de online praktijk gaat werken. Iets met klepel en klok. Maar, ik vind het wel een boeiende vraag hoe we het samen beter, en eerlijker, onderling kunnen regelen met de nieuwe mogelijkheden die Web3 biedt.