Twinkle | Digital Commerce

Btw-heffing zorgt voor minder aankopen buiten EU

2022-01-26
1000562
  • [nieuws]
  • 1:11

De btw-heffing die sinds 1 juli 2021 geldt voor goedkope producten van buiten de EU zorgt ervoor dat consumenten minder aanschaffen bij niet-Europese webshops.

Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 3000 consumenten. 44 procent van de ondervraagden zegt minder of helemaal niets meer te bestellen bij niet-Europese webshops. 6 procent laat weten van plan te zijn om minder te kopen. De voornaamste reden om minder te bestellen is de onzekerheid over bijkomende kosten. Daarnaast maakt een kleiner prijsvoordeel de producten minder aantrekkelijk.

De kosten kunnen door de nieuwe regels voor webshops buiten de EU flink oplopen. De meeste webwinkels verrekenen de btw direct bij het afrekenen, maar enkele shops doen dat niet of zijn er niet duidelijk over. Wanneer de btw niet direct wordt doorberekend, moeten consumenten die achteraf afrekenen bij de pakketbezorger, die daar ook weer afhandelingskosten voor rekent. Die kosten liggen tussen de 4 euro en 17,50 euro, afhankelijk van de pakketbezorger.

De onderzoekers van de Consumentenbond hebben zelf ook producten gekocht bij webshops buiten de EU, om te kijken hoeveel duurder dat is geworden. Ze bestelden 60 producten bij 24 verschillende webshops. Daarvan vond de btw-betaling bij negen webshops achteraf plaats en in één webshops kon er gekozen worden om voor- of achteraf te betalen. Eén besteld product werd door alle bijkomende kosten 8 keer duurder, van oorspronkelijk 6 euro naar 47 euro (inclusief verzending en inklaringskosten)