Twinkle | Digital Commerce

Boetes voor bedrijven met te jonge maaltijdbezorgers

2021-12-27
1000562
  • [nieuws]
  • 0:56

Er zijn het afgelopen anderhalf jaar elf boetes uitgeschreven aan restaurants die te jonge bezorgers in dienst hadden. De inspecteurs troffen twintig tieners aan van 14 en 15 jaar oud.

De boetes, die worden opgelegd door de inspectie Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW), lopen in de duizenden euro’s. Daarnaast kregen ook nog eens drie restaurants een waarschuwing, zo blijkt uit cijfers die RTL Z opvroeg. Er werden in 2021 24 controles uitgevoerd door de inspectie SZW en in 2020 14.

Er zijn sinds 1 juli 2020 nieuwe regels van kracht, vastgelegd in de Nadere Regeling Kinderarbeid. Daarin staat dat maaltijdbezorging door jongeren onder de 16 jaar expliciet verboden is. Deze beslissing werd destijds gemaakt omdat het werk zwaar en gevaarlijk is. Bezorgers werken onder tijdsdruk, wat zorgt voor onveilige verkeerssituaties.

‘Niet alle ondernemers lijken op de hoogte van de veranderende wetgeving’, vertelt Walther Ploos van Amstel tegen RTL Z. ‘Daar ligt een taak voor de Koninklijke Horeca Nederland en de overheid om hier goed over voor te lichten.’