Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe zelfscan digitale toegankelijkheid voor webshops

2021-06-08
1000562
  • [nieuws]
  • 1:20

Vanaf de zomer van 2022 moeten ondernemers aan nieuwe digitale toegankelijkheidsrichtlijnen voldoen. Om daarbij te helpen lanceren VNO-NCW, MKB-Nederland, Accessibility en Thuiswinkel.org lanceren deze week de nieuwe zelfscan Ismijnsitetoegankelijk.nl.

Met de zelfscan willen de samenwerkende organisaties de bewustwording en het kennisniveau van ondernemers verder vergroten en ze tot actie aanzetten om zelf met digitale toegankelijkheid aan de slag te gaan. Veel Nederlanders kunnen niet vanzelfsprekend gebruik maken van websites of webshops, bijvoorbeeld omdat ze slechtziend, blind of kleurenblind zijn, moeite hebben met lezen of omdat ze geen computermuis kunnen bedienen. Slechthorende of dove mensen hebben vaak problemen met video’s. Voor deze mensen is het belangrijk dat tekst en afbeeldingen worden herkend door screenreaders, er voldoende contrast is tussen kleuren, het lettertype groot genoeg is, video’s ondertiteld zijn en de website bijvoorbeeld ook te bedienen is met enkel een toetsenbord. De zelfscan toetst websites op al deze onderdelen.

De zelfscan wordt deze week gelanceerd tijdens het INC. Festival van het ministerie van VWS, dat markeert dat Nederland zich vijf jaar geleden heeft aangesloten bij het VN-verdrag handicap.

Digitaal toegankelijkheidsrichtlijnen
Vanaf de zomer van 2022 zullen ondernemers aan digitaal toegankelijkheidsrichtlijnen moeten voldoen. In 2025 gaat Europese toegankelijkheidswetgeving formeel in. Dit betekent dat vanaf dat moment onder andere geldautomaten, financiële diensten en e-commerce-bedrijven digitaal toegankelijk moeten zijn. De wet kent ook uitzonderingen. Zo worden kleine (micro) ondernemingen vrijgesteld van bepaalde verplichtingen. Digitale toegankelijkheid wordt de norm maar biedt zeker ook kansen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het tot 15% potentiële klanten extra kan leiden. Het is dus raadzaam om nu al actie te ondernemen.