Twinkle | Digital Commerce

Online omzet explosief gestegen in januari

2021-02-26
1000562
  • [nieuws]
  • 1:07

Retailers zagen in januari de online omzet met maar liefst 92,1 procent stijgen. Het is de hoogste stijging sinds het begin van de meting van het CBS.

Daarmee is het vorige record, in april vorig jaar, meteen verpulverd. In die maand werd een online groei van in eerste instantie 62,4 procent gemeten. Inmiddels is dit wel bijgesteld naar 69,1 procent. Vanwege de strenge lockdown, die half december inging, moesten alle niet-essentiële winkels de deuren sluiten. Sinds kort mogen de winkels middels click and collect weer klanten ontvangen. En binnenkort mogen de klanten weer mondjesmaat over de vloer komen.

Het gevolg is dat veel consumenten hun producten online bestellen. Pure webwinkels zagen de omzet in januari 65,9 procent stijgen. Bij de zogeheten multi-channelers, winkeliers waarbij de online verkoop (normaal gesproken) een nevenactiviteit is, steeg de online omzet met 128,7 procent.

Daar tegenover staat een enorme daling van de omzet van de volledige detailhandel. Die daalde met 5,9 procent. In december vorig jaar daalde deze met 3,2 procent. En dat terwijl de omzet in de maanden ervoor juist enorm steeg. Zo lag de groei in die maanden vaak op of rond de 10 procent. Vooral winkels in non-food zagen de omzet fors dalen, met 37,7 procent. Winkels in voedingsmiddelen zagen de omzet juist met 8,6 procent stijgen.