Twinkle | Digital Commerce

Interview: Shopware vanaf nu in de cloud

2020-07-10
1000562
  • [branded content]
  • 4:11

Tijdens zijn Community Day heeft shopware AG dit jaar een cloudoplossing gepresenteerd: de Starter Edition. Shopware wil zo het ondernemerschap en start-ups aanmoedigen en met innovatieve ideeën de mogelijkheden van Shopware 6 beter toegankelijk maken voor nieuwe ondernemers.

In het interview met Jörn Paulsen, Director Product (Cloud & Services) en Daniel Nögel, Product Manager Cloud bij Research & Development, nemen we een kijkje achter de schermen van de nieuwe cloudoplossing.

Jörn en Daniel, hartelijk dank dat jullie de tijd voor ons hebben genomen. Kun je onze lezers kort uitleggen waar jullie bij Shopware verantwoordelijk voor zijn?

Jörn: Hallo, we zijn blij hier te zijn en over ons nieuwe product te kunnen praten. Ik ben zelf bijna anderhalf jaar geleden als Director Product bij Shopware begonnen. Ik zorg voor de invoering van cloudservices en voor de onderliggende productstrategie.

Daniel: Ook van mij een hartelijke groet. Als Product Manager Cloud ben ik bij Shopware verantwoordelijk voor het opnemen van de eisen en het plannen van de onderwerpen die we met de cloud willen aanpakken. Ik werk momenteel bijvoorbeeld aan concepten voor de App Store of voor de migratie van Shopware Cloud naar zelfgehoste cloudomgevingen.

Jörn, de cloud is eigenlijk niets nieuws voor jou. Er wordt gefluisterd dat jij al eerder een succesvolle SaaS-launch hebt gemanaged.

Het is geen groot geheim dat ik de laatste 10 jaar voor ik bij Shopware begon, al met de opbouw van een SaaS-shopsysteem bezig was. Het ging om het product SUPR voor kleine handelaren, dat ik van begin af aan mee heb opgebouwd. Zo kon ik veel ervaring meebrengen naar de Shopware-wereld.

Daniel, hoe ben jij bij Shopware terechtgekomen?

Daniel: Na mijn studie germanistiek, politicologie en filosofie ben ik in 2012 bij Shopware begonnen. Ik had toen wel al zo’n 15 jaar programmeerervaring – gewoon omdat ik me er privé altijd heel erg voor geïnteresseerd heb. Eerst heb ik als ontwikkelaar aan Shopware 4 meegewerkt. Daarna heb ik als teamleider en productmanager met verschillende teams en producten gewerkt – tot voor kort was ik met Enterprise bezig en nu met de cloud.

We weten dat Shopware al lang thuis is op het gebied van on-premise. Voor alle duidelijkheid: we gebruiken daarvoor ook het woord ‘self-hosted’. Waarom veroveren we daarnaast nu ook de wereld van cloud computing?

Jörn: Momenteel zijn er op de markt verschillende oplossingen voor kleine, middelgrote en grote handelaren. Shopexploitanten hebben vaak het probleem dat een voortdurende groei steeds nieuwe eisen stelt, waar de gebruikte software niet meer aan kan voldoen. Niet zelden heeft dit een knik in de groei tot gevolg, veroorzaakt door een tijdrovende en dure migratie naar een flexibeler e-commercesysteem. Hier komen wij in het spel. Met de nieuwe Shopware Starter Edition als cloudoplossing kunnen handelaren hun groei managen met slechts één technologie. Hiermee zetten we na Shopware 6 consequent de volgende stap onder het motto ‘Your freedom to grow’. We brengen de voordelen van headless commerce en API-first naar de cloud. Zo maken we het mogelijk om projecten met Shopware nog sneller en goedkoper te realiseren.

De Shopware Starter Edition is sinds begin juni bruikbaar. Hoeveel klanten gebruiken de Starter Edition al? Kunnen we een kijkje achter de schermen nemen?

Jörn: Er zijn al meer dan 1000 klanten geregistreerd en de eerste gebruiken de shop al productief – er zijn zelfs al bestellingen binnengekomen. Daar zijn we heel trots op en we verheugen ons erop nog meer klanten te krijgen die met Shopware hun expansie kunnen voortzetten.

Bij zulke boeiende projecten loont het om in de glazen bol te kijken. Hoeveel shops wil Shopware tegen het einde van het jaar hebben?

Jörn: We gaan ervan uit dat tegen het eind van het jaar zich wereldwijd meer dan 10.000 handelaren geregistreerd zullen hebben. En daarvan zal een groot deel de shop vast en zeker ook productief gebruiken.

In hoeverre profiteren gebruikers van de Starter Edition van de Shopware-ecosysteem?

Daniel: Het sterke netwerk van partners en ontwikkelaars maakt Shopware zo bijzonder. Ook in de cloud profiteren gebruikers natuurlijk van dit ecosysteem en onze deskundige partners. We werken met geselecteerde bedrijven aan de belangrijkste integraties: Met Shopware Payments hebben we samen met de Nederlandse partner Mollie een diep geïntegreerde betaaloplossing gecreëerd, waarmee alle relevante betaalwijzen met een simpele activering direct kunnen worden aangeboden. Via Sendcloud staan alle relevante verzenders direct ter beschikking en kunnen verzendetiketten direct vanuit het administratiegedeelte worden gegenereerd. Handelaren krijgen zo snel en simpel een onberispelijke ‘business-in-the-box’-oplossing en hoeven zich niet nog extra met andere bedrijven en aanbiedingen bezig te houden. In de nabije toekomst zullen er nog andere services bij komen om een totaalbeleving mogelijk te maken. We hebben bovendien een compleet nieuwe app gemaakt, die geoptimaliseerd is voor de cloudoplossing. Daarmee wordt het mogelijk het Shopware-ecosysteem met duizenden ontwikkelaars en oplossingen in de cloud te brengen, zodat het ecosysteem stap voor stap kan worden uitgebreid en de hele bandbreedte aan features ook voor de nieuwe cloudproducten beschikbaar kan worden gemaakt.

Ten slotte nog één vraag: Waarop verheugen jullie je met Shopware Cloud het meest? Wat zijn jullie persoonlijke mijlpalen?

We verheugen ons erop de eerste succesvolle shops te zien, natuurlijk vooral webwinkels met innovatieve en boeiende ideeën. We kijken ook uit naar de eerste apps en thema’s in de stores die een echte meerwaarde voor onze klant hebben en Shopware nog beter maken.

Jörn en Daniel, bedankt voor jullie tijd.

Lees meer en maak uw eigen shop in de cloud.