Twinkle | Digital Commerce

ACM: ‘Aandeel same day delivery blijft steken op 0,1 procent’

2020-07-01
1000562
  • 1:12

Net als eerdere jaren blijkt het aandeel pakketten dat op dezelfde dag is bezorgd in 2019 nihil. Slechts 0,1 procent van de in Nederland bezorgde pakketten gebeurde op dezelfde dag.

Dat blijkt uit de Post- en pakketmonitor van marktwaakhond ACM. De cijfers zijn gebaseerd op de zes grootste pakketdiensten in Nederland, waarvan alleen PostNL en DHL bezorging op dezelfde dag aanbieden. In voorgaande edities van de monitor was dat aandeel gelijkwaardig, terwijl het pakketvolume blijft toenemen. Het binnenlands pakketvervoer steeg vorig jaar met 13 procent naar 399 miljoen pakketten. Er werden 11 procent meer pakketten naar het buitenland gestuurd. Dat gaat om een volume van 177 miljoen pakketten. De omzet van de pakketmarkt komt 10 procent hoger uit op 2,79 miljard euro.

Bron: ACM Post- en pakketmonitor 2019

Thuis, naar servicepunt of kantoor?

Het overgrote deel van de pakketten (90 procent) wordt binnen één werkdag bezorgd. De rest werd binnen 2 dagen of langer bezorgd. Ruim driekwart van de pakketten werden thuis afgeleverd, 7 procent werd naar een servicepunt gestuurd en de resterende 15 procent van de pakketten werd op kantoor of in een pakketkluis bezorgd. Consumenten kozen er vorig jaar iets vaker voor om een pakket thuis af te leveren dan het jaar ervoor.

In de monitor is de fusie van Sandd en PostNL niet meegerekend. Omdat deze pas aan het einde van het jaar plaatsvond.