Twinkle | Digital Commerce

Onrust Hema houdt aan

2020-06-23
1000562
  • [nieuws]
  • 1:31

Warenhuisketen Hema is nog niet uit de problemen. Een groep schuldeisers heeft het faillissement aangevraagd van het moederbedrijf. Daarnaast zijn de nieuwe eigenaren al op zoek naar een overnamekandidaat.

Een juridische strijd dreigt tussen de verschillende groepen schuldeisers van Hema. Ze voelen zich benadeeld door de overname van Hema vorige week. Volgens het Financieele Dagblad gaat het om een groep professionele beleggers die nog 54 miljoen euro open heeft staan bij de keten. Dat bedrag moest vorige week maandag overgemaakt worden, maar dit is niet gebeurd.

Faillissement

Eind vorige week heeft de groep schuldeisers daarom het faillissement aangevraagd voor het moederbedrijf. Daarnaast heeft de groep beslag laten leggen op de aandelen van drie Hema-bv’s, waaronder ook het warenhuis zelf, zo blijkt uit documenten in handen van het FD. Een woordvoerder van de keten laat weten niet ongerust te zijn: 'Het ligt in de lijn der verwachting dat bij schuldverlichting partijen ontevreden zijn. Dit zit de toekomst van Hema niet in de weg.'

Overnamekandidaten

Ondertussen polsen de nieuwe eigenaren of er geïnteresseerde kopers zijn voor Hema. De nieuwe eigenaren, die zich Ad Hoc Group noemen, hebben het bedrijf al in de etalage gezet. Ze willen op die manier peilen of er overnamekandidaten zijn en hoeveel de keten waard is, zo weet NRC. Volgens een eerste schatting zou Hema minder waard zijn dan de 680 miljoen euro aan openstaande schulden. Mocht er een serieuze bieding tussen zitten, is de kans groot dat Hema voor september verkocht wordt.

Jumbo

Eén van de mogelijk geïnteresseerde partijen is Jumbo, waar Hema al langere tijd een partnerschap mee heeft. Bestuursvoorzitter Frits van Eerd liet eerder aan de Volkskrant weten interesse te hebben in de winkelketen. Hema-topman Tjeerd Jegen reageert: ‘Een bedrijf zoáls Jumbo, dat is een heel goede overnamekandidaat.’ Blokker-eigenaar Mirage Retail heeft vorige week al een bod gedaan.