Wehkamp en de curatoren van het failliete merk Didi zijn slachtoffers geworden van cybercriminaliteit. De webshop maakte 144.000 euro over naar de criminelen, terwijl dat bedoeld was voor de curatoren van Didi.
Online retailer wehkamp verkoopt al sinds 2012 kleding van het modemerk Didi. Toen die laatste failliet ging in januari, bleef onder andere wehkamp de overgebleven stuks verkopen op de website. De opbrengsten van die verkoop werden overgeschreven naar de rekening van de failliete boedel, die in beheer is van curatoren Marc Le Belle en Tineke Wolfswinkel.
E-mailverkeer
Bij die overschrijving ging er in februari echter iets mis, zo schrijft RTLZ. Tussen 10 en 25 februari kregen criminelen toegang tot het e-mailverkeer tussen de curatoren en wehkamp en deden zich voor als de curatoren. De fraudeurs maakten mailaccounts aan die sterk leken op die van beide partijen en namen de communicatie tussen de partijen over.
Geld verdwenen
Vervolgens stuurden de oplichters een e-mail naar wehkamp waarin zij aangaven dat het rekeningnummer veranderd was waarop de betalingen voldaan moesten worden. Wehkamp stuurde een e-mail om te checken of dat nummer klopte, maar gebruikte daarbij het e-mailadres van de criminelen. Enkele dagen achter elkaar maakte de webshop geld over naar de rekening van de fraudeurs, in totaal 144.000 euro. Toen bleek dat er sprake was van criminaliteit, was vrijwel het hele bedrag al verdwenen.
Dagvaarding
De curatoren van Didi willen alsnog geld zien van wehkamp, maar de webwinkel weigert dat. Zij vinden dat de curatoren op zijn minst medeverantwoordelijk zijn voor de schade, omdat ook zij niet doorhadden dat er gecommuniceerd werd met criminelen. Op hun beurt geven de curatoren aan dat wehkamp beter had moeten controleren of de mail met het gewijzigde rekeningnummer wel van de curatoren was. ‘Wij hebben wehkamp daarvan proberen te overtuigen, maar dat is niet gelukt’, vertelt de curator Marc Le Belle tegen RTLZ. 'Dat kan, maar dan rest ons een gang naar de rechter. Wij hebben de dagvaarding al uitgebracht.'
Aangifte
Wehkamp heeft inmiddels aangifte gedaan en de recherche in Zwolle onderzoekt de zaak. Een woordvoerder van de webwinkel zegt tegen RTLZ dat er geen aanwijzingen zijn dat de webshop verantwoordelijk is voor de gevolgen van de oplichting. Ze geeft aan dat de frauders het specifieke casusnummer in bezit hadden en dat uit intern onderzoek blijkt dat wehkamp niet is gehackt. Ook de curatoren melden dat er uit onderzoek blijkt dat er in hun mailbox niet is ingebroken.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
144.000 euro buitgemaakt bij wehkamp en Didi
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.