Online super Picnic heeft samen met vakbond De Unie een overeenstemming bereikt over een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de ruim 4000 werknemers.
Het personeel van Picnic krijgt loonsverhoging, een extra vakantiedag en sneller een vast contract. Daarnaast krijgen medewerkers ieder jaar 200 euro opleidingsbudget. Dat heeft websuper Picnic samen met vakbond De Unie vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de ruim 4000 werknemers. De komende dagen kunnen alle medewerkers van Picnic stemmen over de cao, die bij een meerderheid onmiddellijk van kracht wordt.
Eigentijdse cao
‘Zodra duidelijk werd dat de medewerkers van Picnic niet onder een bestaande cao vallen zijn we met verschillende partijen gaan praten over een eigen cao,’ aldus Michiel Muller, medeoprichter van Picnic in een persbericht. ‘Ik ben trots dat we onze belofte waar hebben kunnen maken. Het is een eigentijdse cao geworden, die past bij onze manier van werken. Onze medewerkers profiteren hiervan en wat mij betreft sluiten andere e-commercebedrijven zich ook aan.’
Zekerheid voor de toekomst
Huug Brinkers van De Unie: ‘Dit wordt de eerste cao voor de jonge onderneming die Picnic is. En er ligt een mooi resultaat: een loonsverhoging van zes procent over een periode van twee jaar is zeker in deze tijd bijzonder te noemen. En dan zijn er nog verbeteringen op pensioen, verlof, vakantie en opleiding. Dat geeft zekerheid voor de toekomst. We hebben veel van de vooraf opgehaalde wensen van alle medewerkers in de cao gekregen. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat ze tevreden zullen zijn met het bereikte resultaat.’
Onduidelijkheid
Vorig jaar leidde de explosieve groei van Picnic tot onvoorziene problemen en onduidelijkheid over arbeidsvoorwaarden. De nummer 11 van de Twinkle100 had een eigen regeling en wilde overstappen op een ‘nieuwe e-commerce cao’ maar werd tegengesproken door de FNV. Marianne Jekkers van de vakbond zei destijds: ‘Picnic doet maar wat. Ze hebben schijt aan bestaande wetten en regels en pakken marktaandeel omdat ze hun mensen onderbetalen.’
FNV spande een rechtszaak aan tegen de online supermarkt. In december 2019 bepaalde de rechter in het voordeel van Picnic dat zij niet onder het supermarkt-cao hoefde te vallen. Begin vorige maand kwam naar buiten dat FNV de supermarkt-cao zodanig aan wilde passen dat ook ‘supermarkten die hun activiteiten in losse onderdelen hebben ondergebracht’ eronder zouden vallen. Picnic bestaat namelijk uit een aantal bv's, volgens de vakbond om onder de cao uit te komen.
Hier is zoveel over te zeggen. Ten eerste dit: Zodra duidelijk werd dat de medewerkers van Picnic niet onder een bestaande cao vallen zijn we met verschillende partijen gaan praten over een eigen cao, wat een leugenaar die Muller. Alsof Picnic dat initiatief heeft genomen.
En dan: al die verbeteringen geven mooi aan dat het personeel al die tijd onderbetaald en ondergewaardeerd is ondanks de mooie woorden van Muller dat het allemaal zo goed geregeld was.
Ik geloof niet in Picnic. #waaromstenenwinkelswinnen