Twinkle | Digital Commerce

Picnic hoeft zich niet te houden aan supermarkt-cao

2019-12-03
1000561
  • 1:41

Het personeel van online super Picnic hoeft niet te vallen onder de supermarkt-cao. Dat heeft de rechter vandaag bepaald, nadat vakbond FNV eerder een rechtszaak tegen Picnic aanspande.

Bezorgers en orderpickers van de nummer 11 van de Twinkle100 vallen niet onder de supermarkt-cao, omdat zij in de ogen van Picnic geen verkoopwerkzaamheden verrichten en niet in een winkel werken. Personeel dat bij Picnic andere werkzaamheden uitvoert, zoals het opstellen van het assortiment of het bepalen van prijzen, vallen al wel onder de cao voor supermarktmedewerkers.

De discussie was of het personeel dat in de distributiecentra werkt, ook onder die supermarkt-cao moet vallen. Picnic vindt van niet, de FNV van wel. Een rechter moest zich over die kwestie buigen en kwam vandaag met de uitspraak. Picnic is op alle punten als winnaar uit de bus gekomen. De orderpickers en bezorgers van Picnic hoeven dus niet onder de supermarkt-cao te vallen.

Volgens de kantonrechter vat de FNV de werkingssfeer van de cao voor het levensmiddelenbedrijf te ruim op. De supermarkt-cao biedt namelijk volgens de rechter geen aanknopingspunten om te gelden voor werknemers die werkzaamheden uitvoeren die mogelijk ook bij een winkel of supermarkt zouden horen.

'Suggestie FNV klinkklare onzin'

Picnic is vanzelfsprekend opgelucht met de uitspraak. De online super vindt het jammer dat de vakbond zich ‘vanaf het begin zo halsstarrig heeft opgesteld.’ De super gaat nu gewoon op dezelfde wijze: ‘verder werken aan goede arbeidsvoorwaarden die wél passen bij ons bedrijf en onze medewerkers.’ Medeoprichter Michiel Muller laat weten: ‘De suggestie van de FNV dat wij mensen slecht zouden betalen is klinkklare onzin. Wij behoren bij de beste betalers in de sector.’

Mogelijk hoger beroep

De vakbond zelf is ‘zwaar teleurgesteld’ over de uitkomst. Volgens de FNV worden de medewerkers op deze wijze ‘een speelbal in de concurrentiestrijd in de supermarktbranche.’ Zakaria Boufangacha van FNV: ‘We sluiten cao’s onder meer af om werknemers binnen één branche voor hetzelfde werk gelijk te belonen. Daarmee voorkom je concurrentie op arbeidsvoorwaarden.’ De vakbond laat weten na te denken over een hoger beroep.