Twinkle | Digital Commerce

Zelfstandige pakketbezorgers PostNL willen hoger tarief

2020-04-08
1000562
  • 1:03

Zelfstandige ondernemers die voor PostNL pakketten bezorgen eisen een hoger uurtarief. De druk op de bezorgers neemt door de coronacrisis toe, omdat ze veel meer moeten bezorgen.

Dat zorgt volgens belangenverenging BVPD voor een te hoge werkdruk en te laag uurtarief. De vereniging eist dan ook van PostNL dat bezorgers meer betaald krijgen voor de extra werkzaamheden die ze moeten uitvoeren door het coronavirus. ‘We bezorgen zo’n vijf miljoen pakketten in de week momenteel, iedere drie minuten bellen we bij iemand aan. Aantallen die we normaal alleen rond Sinterklaas en Kerst halen. Dat doen we dus met steeds minder personeel.’ Volgens de vereniging worden die pakketten ook nog eens door minder personeelsleden bezorgd. ‘Want ook bij ons zit soms wel één op de vijf bezorgers met klachten thuis.’

Er speelt al langer een conflict tussen de twee partijen. De BVPD vindt dat PostNL de bezorgers al langer te weinig betaalt. In een brief aan PostNL eist de BVPD nu een hoger tarief, een vergoeding voor extra werkzaamheden en betaling van alle gemaakte uren. Als er voor maandagochtend negen uur geen reactie komt van de post- en pakketdienst, stapt de vereniging naar de rechter. PostNL heeft nog niet gereageerd.