Twinkle | Digital Commerce

Belangenvereniging voor Pakket Distributie: ‘Grens is bereikt’

2021-01-06
1000562
  • [nieuws]
  • 1:37

Verschillende koeriersbedrijven geven routes terug aan PostNL en bezorgers geven ‘er de brui aan’,  zo is te lezen in een brief die de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) dinsdag stuurde aan PostNL ceo Herna Verhagen.

PostNL liet eerder aan de ‘subcontractors’ weten dat er in januari nog steeds veel zendingen worden verstuurd en dat daardoor de aanvullende maatregelen van kracht blijven. Dan gaat het bijvoorbeeld om pakketsortering op zondag en zes dagen bezorging in plaats van vijf, zo weet NRC.

Een woordvoerder van PostNL laat aan Twinkle weten: ‘We zien door de lockdown dat het aantal pakketten hoog blijft. Het is een uitzonderlijke tijd, waarin we een groot beroep doen op onze bezorgers. Belangrijk om te noemen is dat de meeste ondernemers al een contract hebben voor maandag tot en met zaterdag. Het aantal dagen verandert voor hen dus niet, het volume mogelijk wel. Dat leidt voor hen dus ook tot een hogere omzet.’

De BVPD wil dat PostNL een scherper onderscheid maakt tussen urgente pakketten zoals medicatie en minder urgente, zoals luxeartikelen. Daarnaast wil de vereniging compensatie voor extra kosten die gemaakt worden. Er is al langer strijd tussen de twee partijen, de BVPD heeft al eerder aangegeven dat een verhoging van de betaalde tarieven nodig is. Daarnaast vindt de belangenvereniging dat koeriersbedrijven moeten meeprofiteren van de goede zaken bij PostNL.

PostNL herkent zich niet in het beeld dat de BVPD schetst: ‘Wat betreft onze bezorgondernemers geldt dat ons uitgangspunt is dat we gezamenlijk profiteren van de groei in de pakkettenmarkt.  Bezorgondernemers hebben hun omzet in de afgelopen jaren fors zien stijgen. De omzet per uur is in de afgelopen 3 jaar met 10% gestegen. Dat is het gevolg van de sterke groei van de volumes en van de jaarlijkse opwaartse aanpassingen van het tariefmodel. De bezorgondernemers profiteren dus ook volop van de volumestijging tijdens de feestdagen. Vandaar dat verreweg de meeste ondernemers ook tevreden zijn’, aldus de woordvoerder.