Twinkle | Digital Commerce

Alle data in handen van de consument

2020-02-04
1000562
  • [onderzoek]
  • 2:01

De relatie tussen consumenten en bedrijven is kwetsbaar. Retailers en brands proberen de behoeften van consumenten te achterhalen met behulp van data, gedreven door de wens voor een optimale dienstverlening. Maar een volledig klantbeeld krijgen, blijkt in de praktijk lastig en voorbeelden van datalekken en identiteitsdiefstal hebben het wantrouwen van consumenten vergroot. Een me2b-ecosysteem kan oplossingen bieden voor brands én consumenten.

In het ShoppingTomorrow-GfK Consumentenonderzoek (2019) geeft 67 procent van de consumenten aan dat zijn data niet vastgelegd mogen worden en steeds meer consumenten kiezen dan ook voor een gastaccount. Consumenten beseffen steeds meer dat hun data ook worden gebruikt voor doeleinden waar ze geen weet van hebben.

De expertgroep Me2B Commerce van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow stelt een nieuw ecosysteem voor, waarbij de consument (‘me’) volledige controle behoudt over zijn data en bedrijven (‘b’) een beter en passender aanbod kunnen doen. In een me2b-markt krijgen brands toegang tot een brede en actuele set van informatie over een individu, waarbij de privacy gewaarborgd wordt en de data in handen blijven van de consument.

In een me2b-omgeving houden consumenten hun eigen data op hun eigen device bij en krijgen bedrijven daar, na toestemming, toegang toe. Consumenten slaan hun data op in een persoonlijk data-archief: een in privé-eigendom en -beheer zijnde digitale opslagruimte. In het me2b-ecosysteem kunnen brands uitgebreide informatie van consumenten direct vanuit het persoonlijke data-archief ontvangen. De klant blijft daarbij anoniem.

Met de juiste vertrouwensmechanismen is de consument meer geneigd om merken toegang te geven tot persoonlijke data. Omdat de meest waardevolle databron de consument zelf is, levert eigen informatie een meest realistisch klantbeeld. Hierdoor kunnen brands een ongeëvenaard dienstenaanbod en -ervaring leveren die zijn afgestemd op de persoon en zijn situatie.

Me2b biedt het voordeel van waardevolle gegenereerde data-inzichten die aan privacy-eisen voldoen. Me2b verkleint niet alleen het risico op datalekken en mogelijke boetes, maar stelt merken ook in staat om hun bedrijfskosten te verlagen (kosten voor dataverzameling, -opslag en -beveiliging en kosten van het beheren van toestemmingen).

De expertgroep Me2B Commerce, onder leiding van Mastercard, CxLoyalty, Digi.me en Bridgehead, zet begin 2020 een aantal proof of concepts op. Wil je meer weten over dit thema? Lees dan de hele bluepaper en ontdek wat me2b voor jou als retailer of brand kan betekenen.

Twinkle besteedt de komende tijd aandacht aan de bevindingen van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow. De expertgroepen publiceerden hun conclusies eind januari in de bundel 'The Future of the Journey'. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers gratis te downloaden. Samenvattingen daarvan vind je in ons dossier.