Twinkle | Digital Commerce

Lokaal kopen kan ook online!

2019-12-23
1000562
  • 2:43

De lokale overheid moet aandacht geven aan álle ondernemers, of ze nu offline of online verkopen. Want ook online ondernemers zijn lokale ondernemers, dragen bij aan werkgelegenheid en betalen belasting.

Veel gemeentes zijn actief bezig met de promotie van lokale ondernemers, onlangs kwam de gemeente Groningen nog met een lokaal platform om de consument de stad in te trekken. Ook andere steden zijn met zulke platformen bezig. Opvallend is dat hier telkens de offline ondernemer centraal staat.

Ook in de vestigingsstad van WebwinkelKeur, Enschede, deed CDA-raadslid Ayfer Koç een oproep: ondersteun lokale ondernemers en koop je aankopen in de binnenstad in een echte winkel. Als reden noemt het raadslid de lokale werkgelegenheid en de belastingmoraal van online winkels.

'Investeringen vloeien weg'

Koç: ‘Het gevolg van al die internetaankopen vanuit de luie stoel is dat mensen de kas spekken van grote online bedrijven, die nauwelijks belasting betalen. Ze dragen niet of veel minder bij aan de lokale werkgelegenheid. Daardoor vloeien investeringen weg. Dat is uiteindelijk funest voor de omzet van winkeliers en dus de plaatselijke economie.’

Nu staan we bij WebwinkelKeur volledig achter haar oproep om de lokale mkb’ers te ondersteunen. Maar als lokale ondernemer tel je blijkbaar alleen mee als je een fysieke winkel hebt in de binnenstad. Terwijl elke Nederlandse gemeente ook tal van ondernemers buiten de binnenstad kent, zowel met fysieke winkels als online.

Ze horen erbij

Ik vind dat deze online ondernemers erbij horen. Bij onze stichting zijn tachtig Enschedese webwinkels aangesloten, maar er zijn nog veel meer online ondernemers in Enschede, die gewoon keurig belasting betalen en net zo goed bijdragen aan de lokale werkgelegenheid.

Ook in Groningen hebben we meer dan zeventig actieve leden, allemaal kleine ondernemers die hard werken aan hun bedrijf en netjes hun belasting betalen. Belastinggeld dat vervolgens wordt uitgegeven aan een platform om de offline ondernemer te helpen.

Niet alle webwinkels betalen nauwelijks belasting

Ik vind het erg jammer dat alle online ondernemers, maar ook alle offline ondernemers over één kam geschoren worden. Er is echt een groot verschil tussen de giganten waar op wordt gedoeld en de mkb-ondernemers.

Zo denk ik ook dat er een groot verschil is tussen je inkopen doen bij een echt lokale winkel, of bij een Action, Ikea, Alibaba, Amazon of een Primark. Ook kleine tot middelgrote online webwinkels huren allerlei mensen in. Denk aan fotografen, programmeurs, tekstschrijvers, webdesigners, inpakkers, bezorgers en ga zo maar door. Daarmee zijn ook deze online ondernemers goed voor de werkgelegenheid.

Ook zonder fysieke winkel ben je lokale ondernemer

Ik vind dat de overheid aandacht moet geven aan álle ondernemers, of ze nu offline of online verkopen. Ook zonder fysieke winkel ben je lokale ondernemer. Beter is het om onderscheid te maken tussen mkb’ers met hart voor de zaak en grote multinationals. Die laatste groep is de echte bedreiging voor de lokale economie en werkgelegenheid.

De meeste ondernemers beginnen klein en bouwen langzaam hun bedrijf op. Sanidream.nl is zo’n Enschedese webwinkel. Een aantal jaar terug is deze ondernemer met zijn webwinkel begonnen, maar komend jaar wordt een fysieke winkel in Enschede geopend. Dit voorbeeld laat goed zien dat een online ondernemer zich ook kan ontwikkelen tot offline speler.

Hart voor de zaak

Laten we dus niet het belastinggeld dat ook online ondernemers netjes betalen, gebruiken voor lokale platformen waar enkel offline ondernemers van profiteren. En koop als consument niet vooral bij de multinationals, maar bij de ondernemers met hart voor hun zaak, of die nu offline of online verkopen. Leve de (kleine) ondernemer!