Twinkle | Digital Commerce

Bezorgers DHL nemen pakketten boven 23 kilo niet meer mee

2019-12-23
1000562
  • [nieuws]
  • 1:02

Pakketbezorgers van vervoerder DHL hoeven straks geen pakketten zwaarder dan 23 kilo te tillen. Dat is onderdeel van een nieuwe cao die de bezorgdienst heeft afgesloten met CNV Vakmensen.

Vanaf het nieuwe jaar worden de zware pakketten niet meer door DHL Parcel E-commerce geaccepteerd. Volgens Tjitze van Rijssel van CNV kwam het namelijk steeds vaker voor dat de pakketbezorgers in hun eentje zware pakketten moesten tillen. ‘Ik hoor verhalen over zakken dierenvoer van dertig kilo. Dat is niet de bedoeling.’ Volgens Van Rijssel wordt deze grens door CNV Vakmensen opgenomen in de arbocatalogus voor de sector transport en logistiek. ‘Dan geldt dat gelijk voor alle koeriers.’

Meer loon

Het zorgen dat de pakketbezorgers niet meer te zwaar hoeven te tillen is één onderdeel van de cao. Ook is afgesproken dat de pakketbezorgers meer gaan verdienen. De komende drie jaar gaan de pakketbezorgers er volgens de vakbond ruim 16 procent op vooruit. Een eerste loonsverhoging van 7,7 procent gaat per 1 januari 2020 in. Bezorgers verdienen dan 11,50 euro per uur. Per 2021 is dit 12,00 euro en een jaar later 12,50 euro.

De cao heeft een looptijd van drie jaar.