Twinkle | Digital Commerce

Handhaving richtlijn PSD2 vanaf eind 2020

2019-10-23
1000562
  • 0:53

Webwinkels hebben tot 31 december 2020 om te voldoen aan de PSD2-regels. Dat heeft de Europese Bankenautoriteit (EBA) aangegeven. Met deze nieuwe datum komt een einde aan onduidelijkheid en onzekerheid over de nieuwe betaalrichtlijn.

De oorspronkelijke invoerdatum van de betaalrichtlijn was 14 september, maar verschillende landen hadden aangegeven dat dit niet zou lukken, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Denemarken en Duitsland.

Eigen plan trekken

De EBA gaf toen aan wat soepeler met de regels om te gaan, maar daarmee werd het allemaal niet duidelijker omdat verschillende landen hun eigen plan leken te trekken. De discussies gingen de afgelopen tijd vooral over strong customer authentication (SCA), het beveiligen van online transacties. Online retailers zien die beveiligingsstandaard niet zitten, aldus Het Financieele Dagblad. De vele stappen in het online aankoopproces, de tweestapsverificatie (net als in de winkel bijvoorbeeld pinpas en pincode) zou voor afhakers kunnen zorgen, zo vermoeden sommigen.

Het uitstel houdt in dat SCA wel wordt ingevoerd, maar de handhaving gaat pas in op de laatste dag van volgend jaar.