Twinkle | Digital Commerce

‘Werknemers Deliveroo houden vast aan zzp-model’

2019-10-28
1000562
  • 1:02

Begin dit jaar besloot de rechter dat werknemers van maaltijdbezorger Deliveroo niet als zzp’er mogen worden gezien. De werknemers hebben dan ook het recht op een dienstverband. Veel animo blijkt hiervoor niet te zijn.

Dat vertelt directeur Deliveroo Nederland Stijn Verstijnen in BNR Zakendoen. De werknemers moeten namelijk zelf melden of ze in dienstverband willen werken. ‘Maar niemand heeft zich nog gemeld. In de praktijk is weinig veranderd’, aldus Verstijnen.

Volgens Verstijnen blijkt dat de bezorgers zelf liever als zelfstandigen willen werken. Hij stelt dat de bezorgers willen blijven werken ‘op de manier hoe ze dat nu doen’. Al begrijpt hij wel dat er onder sommige werknemers ontevredenheid heerst over het zzp-model. ‘Daarom moeten we denk ik ook het gesprek met ze blijven voeren en doen we iedere keer weer ons best om het te verbeteren.’

Rechtszaak

De uitspraak van de rechter begin dit jaar kwam na een eerder besluit van Deliveroo om alle arbeidsovereenkomsten met bezorgers niet te verlengen en over te gaan op het zzp-model. Naar aanleiding daarvan begonnen meerdere werknemers stakingen in Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Onder leiding van vakbond FNV werden vervolgens twee rechtszaken aangespannen.