Twinkle | Digital Commerce

Bekende kunstenaar Banksy opent webshop om auteursrecht

2019-10-18
1000562
  • [nieuws]
  • 1:18

De bekende Britse straatkunstenaar Banksy heeft een webwinkel geopend. Dat doet hij om zijn auteursrechten te beschermen. Opvallend, aangezien de kunstenaar eerder aangaf weinig op te hebben met copyright.

Het gaat om een tijdelijk webwinkel met de naam Gross Domestic Product, vertaald Bruto binnenlands product. De Britse kunstenaar, van wie de echte identiteit niet bekend is, heeft de shop geopend op advies van juristen. Volgens NRC om de strijd aan te gaan met bedrijven die zijn auteursrecht zouden schenden.

Etalage

Eerder deze maand opende Banksy nog een pop up winkel, die echter niet te bezichtigen was. Reden daarvoor was een rechtszaak tegen een bedrijf dat zonder zijn toestemming afbeeldingen van zijn werk zou plaatsen. Van juristen kreeg hij vervolgens het advies om zelf merchandising te verkopen, omdat hij zich anders in een kwetsbare positie bevond.

De webwinkel is dan ook eerder een ludieke actie dan een serieuze stap. Consumenten die op de tijdelijke shop iets willen kopen, moeten daarvoor een vraag over het belang van kunst beantwoorden. Vervolgens wordt er een selectie gemaakt op basis van voorraad en het antwoord. Twee weken na bestelling krijgen klanten te horen of de aanvraag wordt gehonoreerd. Al is de vraag of het daadwerkelijk tot een aankoop zal leiden.

Banksy staat bekend om zijn ludieke acties. Zo werd vorig jaar een kunstwerk van de kunstenaar op een veiling voor 1,2 miljoen euro verkocht. Door een ingebouwde versnipperaar werd het schilderij nadat het was verkocht vernietigd.