Twinkle | Digital Commerce

ACM: 90 procent pakketten binnen één werkdag bezorgd

2019-08-23
1000562
  • 1:25

Consumenten die online wat bestellen, krijgen dat in bijna alle gevallen uiterlijk de volgende dag bezorgd. 90 procent van de binnenlandse pakketten worden in dat tijdsbestek afgeleverd.

Dat blijkt uit de Post- en pakketmonitor van marktwaakhond ACM. Same day delivery komt, net als een jaar eerder, nog niet echt van de grond. Ten opzichte van 2017 is dat aandeel niet eens toegenomen. In beide gevallen komt het aandeel uit op 0,1 procent van alle geleverde pakketten in Nederland. Het overige deel van de pakketten doet er twee dagen of langer over om de weg naar de eindbestemming te vinden.

In de monitor onderzoekt de ACM de post- en pakketmarkt van vorig jaar. Cijfers van eigen bezorgdiensten (bijvoorbeeld van Coolblue) worden daar dan ook niet in meegenomen. Uit de cijfers blijkt dat vorig jaar iets meer dan een half miljard (504 miljoen) pakketten zijn verstuurd. Een groei van 20 procent. De omzet van de pakketmarkt komt uit op bijna 2,5 miljard euro, wat een stijging is van 17 procent ten opzichte van vorig jaar.

Grensoverschrijdend pakketvervoer

Wat opvalt is dat verstuurde pakketten die de Nederlandse landsgrens over gaan, het zogenoemde ‘grensoverschrijdend pakketvervoer’, in volume harder groeide dan de pakketjes die in Nederland hun eindbestemming kenden. Het volume van de pakketten naar het buitenland nam met 23 procent toe naar 153 miljoen. De volume van het binnenlandse pakketvervoer steeg met 19 procent naar 351 miljoen pakketten.

Pakketkluizen

Volgens de ACM valt het ook op de er steeds meer pakketkluizen worden geplaatst. Zo hadden DHL Parcel, PostNL en UPS vorig jaar 197 pakketkluizen in Nederland staan. dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, toen het er nog 104 waren.