Twinkle | Digital Commerce

AO wil het anders doen in Duitsland en Nederland

2019-08-23
1000562
  • [nieuws]
  • 1:47

Hoewel de omzet van de Britse online witgoedverkoper AO blijft toenemen, zijn de cijfers onder de streep nog niet om over naar huis te schrijven. Toch heeft het bedrijf goede hoop over twee jaar winstgevend te worden, maar dan moet er wel wat veranderen.

In Nederland en Duitsland, waar het bedrijf respectievelijk 3 en 5 jaar actief is, groeit het bedrijf harder dan in thuisland Groot-Brittannië. Zo nam de omzet vorig jaar in die landen met 32 procent toe naar 173 miljoen euro en in het thuisland met 13 procent. Onder de streep nam het verlies in Duitsland en Nederland echter ook toe, van 29,6 miljoen naar 31,3 miljoen. In Groot-Brittannië zijn de cijfers onder de streep – hoewel niet indrukwekkend – wel zwart.

Afspraken met leveranciers

En dus hoopt AO, door het Britse model meer naar de Duitse en Nederlandse markt te brengen, dat die twee markten het bedrijf helpen om daadwerkelijk winstgevend te worden, vertelt ceo John Roberts aan Channelpartner. ‘Vooral door het verbeteren van de margesituatie en de klantenbindingskosten.’ De verandering zou dan ook met name aan de achterkant doorgevoerd moeten worden. Zo zou de e-tailer betere afspraken met leveranciers willen maken over de voorwaarden. Ook wil het bedrijf efficiënter leveren, wat moet zorgen voor minder bezorgkosten van de eigen vloot. De verwachting is dat in november de ceo met maatregelen komt voor de Duitse en Nederlandse markt.

Door die herstructurering hoopt Roberts op een jaarlijkse omzet rond de 250 miljoen euro in die twee landen. En dus ook op winstgevendheid in 2021. ‘We hebben de markt al flink opgeschud en zijn nu ook op de goede weg’, besluit hij.

In eigen land breidt AO de activiteiten flink uit. Zo testte het vorig jaar bezorging via derden. Ook stapte het in mobiele telefonie met de overname van webwinkel Mobile Phones Direct en is het een leendienst voor wasmachines begonnen. Begin deze maand opende het bedrijf nog een aparte webshop voor de verkoop van mobiele telefoons. Het is niet bekend of AO na de evaluatie deze initiatieven ook in Nederland of Duitsland introduceert.