Twinkle | Digital Commerce

PostNL hoeft pakket buitenlandse webshop niet te bezorgen als betaling nodig is

2019-07-12
1000562
  • 1:00

Als er voor een pakketje nog invoerrechten moeten worden betaald, dan hoeft PostNL het niet aan huis te bezorgen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken geeft aan dat dit volgens de wet is.

PostNL bezorgt pakketjes van buitenlandse webshops waarover invoerrechten moeten worden betaald, sinds eind 2017 bij een PostNL-locatie, schrijft Tweakers. Het postbedrijf informeert de ontvanger dat hij na betaling daar het pakket kan meenemen.

Extra kosten

PostNL mag de pakketbezorging weigeren, zo is in de Postwet te lezen. De staatssecretaris zegt in haar antwoord op Kamervragen dat de pakketjes in principe wel thuisbezorgd moeten worden, maar dat dit niet noodzakelijk is. Mede omdat de pakketontvangers niet altijd weten dat ze invoerrechten moet betalen. Soms willen ze dat niet, of kunnen ze dit niet op het bezorgmoment doen. Dan moet het pakket weer mee terug, wat voor extra kosten zorgt.

Keijzer: ‘Dit leidt tot inefficiëntie voor zowel de klant als de postverlener en staat de doelmatigheid van het postvervoer in het algemeen en de financierbaarheid van de universele postdienst in het bijzonder in de weg.’