Twinkle | Digital Commerce

‘Medicijnen eenvoudig illegaal te koop via internet’

2019-02-26
1000562
  • [nieuws]
  • 1:03

Het is zeer eenvoudig om receptmedicijnen via internet te kopen, zonder controle van een arts. Dat concludeert de Consumentenbond uit eigen onderzoek.

De bond bestelde bij twaalf aanbieders in totaal twintig receptmedicijnen, zoals antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en kankermedicijnen. Allemaal zonder controle van een dokter. Het merendeel werd zonder problemen bezorgd. Betaling gebeurde vaak met cash of met cryptovaluta.

Het is in Nederland verboden om zonder voorschrift van de dokter receptmedicatie te kopen. Vooral omdat een behandelend arts kan beoordelen of de desbetreffende medicatie wel geschikt is voor de patiënt. Volgens de bond is de kwaliteit dan ook niet gegarandeerd bij het bestellen van deze medicatie. Zo kunnen de pillen tijdens het vervoer beschadigen en onzuiverheden bevatten.

Professioneel ogende webshops

De Consumentenbond roept minister Bruno Bruins van Medische Zorg op om actief te waarschuwen voor de gevaren bij het bestellen van de medicatie zonder controle van een dokter. Volgens Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond, moet echter ook gelet worden op de professioneel ogende sites waarop de medicatie vaak wordt aangeboden. ‘Zij ontduiken de Nederlandse regelgeving via buitenlande artsen en apotheken. Zo kreeg een mysteryshopper na het invullen van een medische vragenlijst een antibioticakuur van een Britse apotheek, op voorschrift van een arts in Roemenië.’