Twinkle | Digital Commerce

Intertoys is failliet

2019-02-21
1000562
  • [nieuws]
  • 1:09

Intertoys kondigt zijn faillissement aan. Voorlopig blijven de winkels open; de verkoop van de Belgische winkels is in een vergevorderd stadium.

Dat meldt de speelgoedketen zojuist in een persbericht. De beide bewindvoerders die zijn aangesteld bij aanvraag van uitstel van betaling vorige week, hebben die omgezet naar een faillissementsaanvraag en treden nu op als curatoren.

Schulden en medewerkers

'Ook in faillissement geldt de eerder afgekondigde afkoelingsperiode voor leveranciers van 2 maanden', melden zij. Uitstaande schulden van vóór de surseance van betaling vervallen. De salarissen van 3.200 medewerkers worden wél uitbetaald: zij zijn verdeeld over 286 winkels, twee distributiecentra en het servicekantoor in Amsterdam, die allen onder het faillissement vallen. Ruim 100 Nederlandse franchisenemers en de Belgische activiteiten blijven buiten schot.

In de etalage

Momenteel bekijken beide curatoren de mogelijkheden voor een doorstart. In het kader daarvan blijven de fysieke winkels en de webshop voorlopig open. De Belgische vestigingen zijn bijna verkocht, meldt het concern: naar verwachting wordt die transactie op korte termijn afgerond. Ook voor de activiteiten en activa die onder het faillissement vallen, wordt een koper gezocht.

Oorzaken

Intertoys wijst in het faillissementsbericht opnieuw naar de aanhoudende druk op de detailhandel, mede dankzij toenemende online verkopen en concurrentie van discounters.

Lees ook: 'Breed en diep online aanbod kan Intertoys redden' (15-02-2019)