Twinkle | Digital Commerce

Beslaglegging op goederen Amazon.de wegens btw-fraude

2018-01-08
1000562
  • [nieuws]
  • 1:28

Duitsland heeft ingegrepen tegen belastingfraude via Amazon.de. De Duitse belastingdienst heeft goederen tegengehouden van grote Chinese handelaren in depots van de e-tail gigant, omdat ze zich niet aan de belastingregels houden. Hun accounts zijn inmiddels geblokkeerd.

Belastingdienst Finanzamt Neukoln heeft naar verluidt op 28 december meerdere Chinese handelaren een halt toegeroepen. De Duitse belastingdienst wil met de actie btw-fraude en grijze import tegengaan. Volgens de weblog Wortfilter.de heerst er grote onrust in China, sommige van de handelaren zouden enkele miljoenen per jaar omzetten aan Amazon.de. Om welke verkopers het gaat, is niet duidelijk. 

Boze brief

De handelaren ontvingen een brief van de Duitse belastingdienst: 'You are no longer allowed to sell on Amazon. You may not take back your stock.' De handelaren zouden containers vanuit China importeren, hun goederen in depots van Amazon.de plaatsen en direct weer doorverkopen aan de consument. Bij die methode zou geen btw worden afgedragen. Ook worden de goederen niet onderzocht op gevaarlijke stoffen en andere Europese veiligheidseisen. 

Strijd tegen belastingfraude

Eerder werd bekend dat, voornamelijk, Chinese webwinkels btw vermijden door goederen via België te sluizen. De online platforms zouden 'scherpe en oneerlijke concurrentie bedrijven' door goederen via Belgische havens en vliegvelden te importeren. De Europese Unie schatte de schade van deze praktijken in op zo'n 5 miljard euro per jaar.

Luxemburgse belastingvoordelen

Vorig jaar vorderde de Europese Commissie, Amazon om 250 miljoen euro aan belastingvoordelen terug te betalen. Amazon, gevestigd in Luxemburg, zou over ongeveer driekwart van de winst geen belasting betalen. Dat is vier keer minder dan andere Luxemburgse bedrijven. Luxemburg ging in beroep tegen de uitspraak.