Twinkle | Digital Commerce

Kerstvertraging kost Amazon Britse leverbelofte

2018-08-14
53192991
  • 1:16

Als het aan de Britse Advertising Standards Authority ligt, krijgt Amazon een verbod op zijn next day delivery-belofte in Groot-Brittannië. De reclamewaakhond eist het intrekken van die belofte op basis van vertraagde leveringen in de afgelopen kerstperiode.

De ASA verzamelde klachten van consumenten over het overschrijden van de beloofde levertermijn in de dagen voorafgaand aan Kerstmis 2017. Die gevallen tonen volgens de organisatie aan dat Amazon met zijn gecommuniceerde Prime-levertijden ('Unlimited one-day delivery') de consument misleidt - en dus dient de e-tailer die garantie niet langer uit te dragen. Volgens de e-tailreus zelf lag de oorzaak van de kerstvertragingen bij 'extreem weer', dat ook andere bedrijven hinderde in hun dienstverlening.

Eerder botsten Amazon en de ASA over de claim 'gratis bezorging', waarbij de e-tailer volgens de ASA niet duidelijk genoeg vermeldde dat die slechts voor een gedeelte van het assortiment gold.

Zeggenschap

Tot een formeel vonnis zal het niet komen: de uitspraken van de reclamecodecommissie zijn juridisch niet bindend. De opgestelde adverteerreglementen reflecteren echter wel de richtlijnen uit de Britse wetgeving en het bijbehorende CAP Compliance Team dwarsboomt advertenties die als misleidend bestempeld zijn.

Het instituut had het in het verleden aan de stok met onder meer Apple en TripAdvisor, die hun advertenties naar aanleiding van de klachten wijzigden.

In Groot-Brittannië raakte Amazon afgelopen week eveneens bij de politiek in onmin; de Britse minister van Financiën stelt zelfs een speciale belastingverhoging voor de e-tailer voor.