Twinkle | Digital Commerce

DaWanda trekt de stekker eruit

2018-07-02
1000562
  • 1:02

Marktplaats voor handgemaakte spullen DaWanda stopt per eind augustus. De online handelsplaats was de afgelopen twaalf jaar de Europese marktleider op het gebied van zelfgemaakte items.

Het sluiten van DaWanda is een gezamelijke beslissing van de directie van DaWanda en aandeelhouders. 'Het was geen makkelijke beslissing om te maken. We hebben een hoop liefde gestoken in de marktplaats. Samen met onze community hebben we doe-het-zelf neergezet als nieuwe categorie binnen de e-commerce. Daar zijn we trots op. Desalniettemin moeten we meer en meer toegeven dat we niet in staat zouden zijn om op autonome basis verdere groei in de markt te stimuleren. Daarom hebben we actie ondernomen', is de verklaring van Helming.

Kwart personeel ontslagen

Het ging al langer niet best met DaWanda. in 2016 boekte het bedrijf nog rode cijfers. Vorig jaar ging het financieel weliswaar iets beter, maar werd een kwart van het personeel ontslagen. Volgens ceo Claudia Helming was die stap 'essentieel' om het businessmodel van de marktplaats verder te kunnen ontwikkelen.

Etsy

Sinds 2012 is DaWanda actief op de Nederlandse markt. DaWanda, opgericht in 2006, concurreert op de doe-het-zelf markt met Etsy. DaWanda claimt groter te zijn dan Etsy, dat een jaar eerder de Nederlandse markt bestormde.