Twinkle | Digital Commerce

Platformen beloven onveilige producten sneller offline te halen

2018-06-25
1000562
  • [nieuws]
  • 1:00

Vier grote platformen die in Europa actief zijn: AliExpress, Amazon, eBay en Rakuten France, hebben een contract ondertekend om sneller onveilige producten van hun site te halen.

Dit nadat de partijen samen met de Europese Commissie een dialoog waren aangegaan om onveilige spullen zo snel mogelijk na een melding van de autoriteiten offline te halen.

Geen levensmiddelen

In het contract: Product Safety Pledge, staat dat de partijen maximaal twee werkdagen nadat een product als onveilig is genotificeerd door autoriteiten, deze van de site wordt gehaald. Als consumenten de producten als onveilig opmerken, moet binnen vijf werkdagen actie worden ondernomen. Het kan hierbij gaan om verschillende artikelen, variërend van speelgoed, kleding en elektronica. Voor levensmiddelen geldt het contract niet.

Nieuwe mogelijkheden

'Steeds meer mensen in Europa kopen online. De e-commerce heeft nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor consumenten, waardoor ze meer keuze hebben voor een lage prijs', verklaart Vera Jourova, EU commissionaris voor consumentenzaken. ' Daarom moeten consumenten die online kopen dat even veilig kunnen doen als wanneer ze in een winkel iets aanschaffen.' Zij roept andere marktplaatsen op om zich bij dit initiatief te voegen. 'Zodat het internet een veiligere plaats wordt voor Europese consumenten.'