Twinkle | Digital Commerce

Tiffany krijgt nekslag in zaak tegen eBay

2017-05-27
180101
  • 1:01

In een langlopende juridische strijd in Amerika heeft Tiffany & Co een ultieme nederlaag geleden tegen eBay. De juwelenfabrikant haalde gisteren bakzeil bij het Hooggerechtshof, dat de zaak niet in hoger beroep wenst te behandelen.

Tiffany & Co beschuldigt eBay ervan te weinig te ondernemen om de handel in namaakproducten op zijn platform te voorkomen. De handelssite zou daarmee inbreuk maken op merkrechten van Tiffany, beweert het bedrijf al sinds 2004.

Faciliterend
Verschillende lagere rechters oordeelden eerder dat eBay als faciliterend platform moeilijk verantwoordelijk kan worden gesteld voor wat anderen er verkopen. Daarbij komt dat eBay verschillende acties heeft ondernomen om de handel in namaakartikelen op zijn website te voorkomen, ook in het specifieke geval van Tiffany.

Gister weigerde het Supreme Court de zaak op verzoek van Tiffany opnieuw in behandeling te nemen. Een motivatie daarvoor heeft het Amerikaanse hof niet gegeven, aldus persbureau Reuters.

'Grote overwinning'
In een reactie spreekt eBay’s Michelle Fang van ‘een grote overwinning voor eBay en voor Amerikaanse consumenten’. Volgens haar is het altijd Tiffany’s bedoeling geweest te verhinderen dat authentieke producten op internet werden verhandeld.