Twinkle | Digital Commerce

Ocado detecteert online fraudeurs met AI-technologie

2018-03-07
1000562
  • [nieuws]
  • 1:16

Online supermarkt Ocado zet Artificial Intelligence(AI) in om online frauders op te sporen. De e-tailer heeft een detectiesysteem ontwikkeld dat gebruik maakt van die technologie.

Volgens de online super is de kans om fraudeurs op te sporen nu vijftien maal groter.

Net als veel andere e-tailers heeft ook Ocado veel te maken met online frauders. Zowel abusievelijk (een consument die per ongeluk de verkeerde gegevens invult of een verlopen betaalpas gebruikt) als frauders die dat bewust doen. 

Petabytes aan data

Het bedrijf verklaart dat het als 'grootste online only supermarkt' te maken heeft met een enorme datastroom op zijn Google Cloud platform; inmiddels goed voor enkele petabytes (duizend terrabyte) aan data. Om fraudeurs uit die enorme datastroom te herkennen, had het bedrijf een slimmere manier nodig om fraudeurs te herkennen en voorspellen. De oplossing vond men in een combinatie van Google Cloud en machine learning(ML).

Frauders detecteren

Om een zo adequaat mogelijk detectiesysteem te ontwikkelen, verzamelde Ocado onder meer informatie van recente orders en gedetecteerde frauders. Middels die informatie en het softwareprogramma TensorFlow ontwikkelde Ocado een systeem dat real-time resultaten voorspelt en de 'waarschijnlijkheid van aanwezige fraudeurs' beoordeelt. 

Hoewel Ocado het systeem als 'zeer succesvol' ziet, blijft de e-tailer aan het systeem sleutelen. Het bedrijf is bezig algoritmes te onderzoeken die tot een meer gedetailleerde voorspelling moeten zorgen.