Twinkle | Digital Commerce

Hoe kun je online verkopen in China?

2018-02-23
1000562
  • 2:05

Informatie en ervaringen delen om samen wijzer te worden over ondernemen in China; dat was de ambitie van de expertgroep E-commerce to China van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow.

Om deze reden werd er een bootcamp gestart voor nOeser en het Van Gogh Museum. Welke tips heeft de groep voor een succesvolle online oversteek naar China?

Een eerste belangrijke vraag: ga je als ondernemer lokaal (domestic) je product op de markt brengen of vanuit Nederland (cross-border)? Eén ding is duidelijk: cross-border is een stuk makkelijker op te zetten. Je kunt dan lokaal een voorraad aanleggen of je producten vanuit Nederland versturen. Hiermee omzeil je registratie in China en ingewikkelde wet- en regelgeving. Daar staat tegenover dat bij domestic e-commerce je levertijd veel sneller is en je de concurrentie veel beter kunt aangaan.

Onderscheidend zijn in China

De Chinese markt wordt overspoeld met eigen én geïmporteerde goederen. Het is vaak lastig om op prijs te concurreren. Om een bepaalde doelgroep te bereiken, kun je ervoor kiezen juist hogere prijzen te hanteren. Dan is het zeker van belang om je duidelijk te positioneren als merk en je zo te richten op het premiumsegment. De doorlooptijd, ofwel de click to deliver, is daarbij heel belangrijk. Bij een custom made product is dat anders.

Je kunt het beste verkopen via de grote Chinese platformen, zoals Kaola, Tmall of JD.com. Een eigen stand alone website is lastig vanwege firewalls en toegankelijkheid. De Chinese overheid wil namelijk voorkomen dat haar consumenten veel uit het buitenland halen, maar Chinese consumenten moeten je natuurlijk wel kunnen vinden en bij je kunnen betalen. Er is veel marketing nodig om überhaupt bekendheid te krijgen en via de platformen krijg je sowieso traffic. Een andere optie om met een beperkt budget de Chinese markt te betreden, is via een eigen WeChat-kanaal. WeChat is een alles-in-een app en biedt enorme kansen voor e-commerce.

Influencers zijn big business

Voor het creëren van bereik kun je ook key opinion leaders (KOL’s) inzetten. Deze influencers zijn big business in China. Daar kijken mensen naar wie ze willen zijn en volgen deze mensen blindelings. Een bijzondere aanbieding is belangrijk als je samenwerkt met een KOL. Daarnaast zijn er heel veel first time buyers. Zij willen na hun aankoop ook laten zien wat ze gekocht hebben. Exclusiviteit, limited editions en schaarste doen het daarom goed.

Twinkle besteedt de komende tijd aandacht aan de bevindingen van diverse expertgroepen van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow. Zij publiceerden hun conclusies in de bundel 'Tijd voor transformatie: verander vandaag!', op 24 januari. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers van de verschillende expertgroepen te downloaden.