Twinkle | Digital Commerce

Seo update: Google toont langere meta descriptions in zoekresultaten

2018-01-19
1000562
  • 2:26

Google heeft de lengte van de meta descriptions in de zoekmachine aanzienlijk verlengd. Een mooie kans voor online marketeers en seo-specialisten om deze descriptions aan te scherpen. Lees in dit blog alles dat je wilt weten over de nieuwe meta descriptions en wat jij er mee kunt.

Tekst: Esther de Pooter

Lengte meta descriptions verdubbeld

De meta description is een korte regel van maximaal 160 tekens die een samenvatting geeft van de pagina in de zoekresultaten. Voor diegene die voorheen altijd aan het proppen was om de boodschap binnen deze tekens te krijgen, hebben we goed nieuws. Google heeft begin december namelijk aangekondigd de maximale tekens  te verdubbelen! Dit betekent dat op een mobiele telefoon de meta description maximaal 220 tekens mag zijn en op desktop maar liefst 320 tekens (of 1840 pixels).

Google geeft aan deze wijziging te doen om een nog betere omschrijving te geven van het zoekresultaat. Hierdoor krijgen bezoekers beter inzicht in hoe relevant de betreffende pagina is bij hun zoekopdracht.

Kans voor seo

Veel websites hebben de meta descriptions nog opgemaakt volgens de oude richtlijnen. Hierdoor kan het voorkomen dat je zowel korte als lange descriptions terugziet in de zoekresultaten. Ook maakt Google soms zelf een langere meta description, waarbij de huidige overschreven wordt. Hieronder een voorbeeld:

Nadat ik zelf een langere meta description heb ingevuld in de back-end, zien we dat Google deze snel oppikt.

Advies over nieuwe meta descriptions

Mocht je een zeer grote webshop hebben, dan is het zeer veel werk om al je meta descriptions te herschrijven. We weten ook nog niet wat de invloed is van deze langere description op bijvoorbeeld de rankings en de CTR. Het kan namelijk ook zo zijn dat men het antwoord wat ze zoeken al vinden in de omschrijving.  

Tevens genereert Google de meta description vaak dynamisch op basis van de zoekopdracht en de content op de pagina zelf. Het zou dan zonde zijn van de investering om alles te herschrijven. Mocht je toch graag je descriptions aanpassen dan is het belangrijk om allereerst te kijken waar het meeste verkeer vandaan komt. Is dat mobiel of desktop?

Zoeken je meeste bezoekers op mobiel? Dan adviseren we een maximale description van 220 tekens op mobiel en op desktop maximaal 300 tekens. Op die manier val je altijd ruim binnen de marge en voorkom je dat deze wordt afgekapt door Google. Met deze handige tool kun je snel zien of je meta description binnen de nieuwe kaders valt.

Onderzoek naar impact op seo

Voor enkele klanten ben ik aan het testen met het invoeren van een langere meta description voor zoektermen met een toppositie. Ik ben erg benieuwd naar de invloed hiervan op de CTR. Mijn bevindingen van dit onderzoek zal ik zeker delen op het blog van RIFF. Heb jij al ervaring met de langere meta description? Deel het dan zeker hieronder.

Esther de Pooter is seo consultant bij RIFF.