Twinkle | Digital Commerce

Belgische Twinkle100 voor een derde Nederlands

2018-01-12
35201980
  • 1:52

Van de honderd online verkopers in de Belgische Twinkle100 zijn er 33 Nederlands. De dominantie van buitenlandse spelers is een aantal Belgische ceo’s een doorn in het oog. ‘Bij kleppers als bol.com vloeit al het geld naar het buitenland.’

Grete Remen, ceo van voedingsbedrijf Damhert en N-VA-parlementslid, luidde gisteren de noodklok. Kop: Bedenk vooraleer je online bestelt! Strekking: Koopt Belgisch. Haar ‘kerstboodschap’ werd mede ondertekend door Wouter Torfs (Schoenen Torfs), Frans Colruyt (Colruyt Groep), Bart Claes (JBC) en Luc Van Mol (ZEB).

Uit de open brief:

Virtuele grootmachten uit het buitenland domineren steeds meer de markt. De Vlaamse en Belgische e-commerce probeert stilaan bij te benen, maar om werkelijk te concurreren moet het speelveld gelijker worden. Die grote spelers brengen hun producten maar al te graag op de Vlaamse markt, maar betalen hier geen vennootschapsbelasting of sociale lasten. Om nog maar te zwijgen over de indirecte belastingen in ons land. Logisch dus dat zij ver onder de normale verkoopprijs kunnen duiken en een veel groter advertentiebudget hebben. Met deze voordelen is het voor hen nog gemakkelijker om hun marktverstorende strategie toe te passen: blijven verkopen met verlies tot de concurrentie het hoofd neerlegt. Eens de huidige markt kapot is, palmen ze de markt volledig in en bepalen ze de prijs naar believen. Uiteindelijk zal ook de consument lijden onder de macht van de buitenlandse e-commerce.

Belgische Twinkle100

De vijf reageren op de eerste Belgische editie van de Twinkle100, die onlangs verscheen. Achter Amazon, Coolblue, bol.com, Zalando en MediaMarkt prijkt op plek zes pas de eerste Belgische e-commerce onderneming op de lijst: Vente-exclusive.com bedient de lage landen vanuit het Vlaamse Ruisbroek, de meerderheid van het bedrijf is inmiddels overigens in de Franse handen van Vente-privee.com. Op plek 7 is medeondertekenaar Colruyt, de nieuwe eigenaar van webapotheek Newpharma, de eerste echt Belgische speler.

E-commerce operatie in Nederland

Van de honderd bedrijven op de lijst worden er volgens de Belgische collega’s 33 in ons land aangestuurd, wat de e-commerce activiteiten betreft. Het gaat, in volgorde van notering, om Coolblue, bol.com, Hema, Bax Music, Intergamma, de Bijenkorf, Blokker Holding, Body & Fit, Albelli, Omoda, Foto Konijnenberg, Wijnvoordeel, vidaXL, iBood, ReplaceDirect, Paradigit, C&A, Maxeda DIY Group, Kruidvat, WE Fashion, Fietsenwinkel.nl, Flinders, SuitSupply, fonQ, Smartphonehoesjes.nl, Kleertjes.com, America Today, CoolCat, Parfumerie.be, Brandfield, Megekko, Allekabels en The Sting.