Twinkle | Digital Commerce

Franse minister sleept Amazon voor de rechter

2017-12-20
1613907
  • 1:11

Bruno Le Maire, de Franse minister van financiën en economie, heeft een klacht ingediend tegen Amazon. Een boete van naar verluidt tien miljoen euro zou de ontspoorde webgigant weer op de rails moeten zetten.

‘David tegen Golitah’, schrijft Le Parisien over de strijd tussen de Franse regering en Amazon. De krant laat daarmee, waarschijnlijk onbedoeld en misschien wat overdreven, zien hoe de machtsverhoudingen tegenwoordig liggen.

Onevenwichtige relatie

Waakhond DGCCRF nam de afgelopen twee jaar verschillende internetplatforms onder de loep. De grootste, Amazon, kwam als slechtste uit de bus. Het bedrijf maakt op grote schaal misbruik van zijn machtspositie volgens de ACM-evenknie. ‘Het legt leveranciers en verkooppartners een onevenwichtige relatie op’, zegt stafchef Loïc Tanguy.

Eenzijdig aanpassen

Op Amazon.fr proberen ruim tienduizend third party sellers hun waar aan de Fransman te brengen. De site trekt 3,5 miljoen bezoekers per dag. Daarmee kunnen leveranciers en verkopers nauwelijks om het bedrijf heen. Amazon zou contracten eenzijdig aanpassen, bijvoorbeeld op het punt van de leveringssnelheid, en verantwoordelijkheden bij problemen op het bord van derde partijen leggen. Ook eist Amazon van verkopers dan hun producten elders niet goedkoper worden aangeboden.

Cdiscount en Rue du Commerce

Zo’n laagste prijsgarantie vragen ook de grote Franse e-commerce spelers Cdiscount en Rue du Commerce, blijkens het onderzoek. Zij hebben inmiddels beterschap beloofd. Omdat Amazon dat niet deed, daagt minister Le Maire het bedrijf nu voor de rechter.