Twinkle | Digital Commerce

Albert Heijn test super zonder kassa

2017-12-20
1208680
  • 1:21

Albert Heijn start naar eigen zeggen ‘eerder dan verwacht’ met kassaloos shoppen. Klanten betalen door elektronische schapkaarten bij producten te scannen.

De innovatie, Tap to Go geheten, wordt momenteel getest in het hoofdkantoor van Ahold Delhaize te Zaandam. Gebruikers hoeven niet meer langs een bemande of zelfscankassa te gaan om te betalen. Dat doen ze direct bij het schap dankzij een nfc-platform (near field communication), gekoppeld aan een app (video).

Tap to Go werkt vooralsnog alleen met een speciale plastic kaart, binnenkort ook met smartphones. Producten worden individueel afgerekend, bedragen worden na tien minuten automatisch afgeschreven. Wie zich binnen deze tijd bedenkt en een artikel teruglegt, kan de schapkaart opnieuw scannen; dan wordt er geen geld afgeschreven.

Kassaloze supermarkt

Albert Heijn kondigde afgelopen zomer aan te werken aan een kassaloze supermarkt. ‘Wij doen het op onze manier’, reageerde de Zaanse grootgrutter op vergelijkingen met Amazon Go. De eerste pilot stond voor 2018 op de rol, maar is naar voren gehaald.

AH to go-directeur Jan-Willem Dockheer:

De technische ontwikkelingen gaan snel en we kunnen nu al starten, dus waarom wachten? Des te sneller leren we. Tap to Go speelt in op de behoefte voor snelheid en gemak die onze klanten on the go hebben. Daarom is AH to Go de plek om de test met onze nieuwste innovatie te starten.

Gemaksformule

Volgens Albert Heijn wordt de test in het tweede kwartaal van komend jaar uitgebreid naar meerdere winkels van AH to go. De gemaksformule telt 76 vestigingen.

Albert Heijn werkt ondertussen aan de implementatie van OK, een app die mobiele betalingen combineert met authenticatie en loyalty. Die is ook online te gebruiken.