Twinkle | Digital Commerce

PostNL koopt pakketstapelaar Shops United

2017-11-16
1000562
  • [nieuws]
  • 1:42

PostNL heeft 'pakketverzamelaar' Shops United in stilte overgenomen. De vervoerder, die de acquisitie betitelt als een 'kleine overname', vergroot daarmee zijn marktaandeel via een platform dat pakketverzending faciliteert voor diverse Nederlandse e-tailers.

'We hebben Shops United onlangs overgenomen', bevestigt een woordvoerder van PostNL aan Twinkle. Per 7 november zijn PostNL's Liesbeth Kaashoek (directeur Pakketten Benelux) en Aad van Heemskerck van Beest (finance director) aangesteld als bestuurders van Shops United. 'Het is een virtuele intermediair en daarom een welkome aanvulling op ons aanbod.' In 2015 kocht PostNL MyParcel, 'maar dat is een single carrier platform, terwijl Shops United een multi carrier platform is met meerdere vervoerders (onder meer DPD en DHL zijn erop aangesloten, red.) We zien dat klanten daar behoefte aan hebben: een snelle manier om de beste propositie te vinden bij het vervoeren van hun pakketten.'

Onafhankelijke positie

Die propositie was tot voor kort onafhankelijk; wat betekent een overname voor die zelfstandige positie? 'Het onafhankelijke karakter blijft gewaarborgd', aldus de woordvoerder. 'Daar wordt niet aan getornd. Op deze manier kunnen we klanten van MyParcel BV die een breder aanbod zoeken, bedienen.' Dat PostNL het nieuwe moederbedrijf van Shops United is, wil het niet actief uitdragen. 'Dat is van ondergeschikt belang. Alle vervoerders zijn ingelicht, maar het onafhankelijke karakter blijft behouden. Shops United zal dan ook autonoom blijven functioneren binnen PostNL.

Voor webwinkeliers die de pakketverzending tot nu toe via Shops United lieten lopen, verandert er niets, benadrukt PostNL. 'De tarieven zullen gehonoreerd blijven. We bieden het reguliere tarief dat bij virtuele intermediairs in rekening wordt gebracht.'

Rechtszaak Cargo United

Eerder dit jaar kwam PostNL in het nieuws in combinatie met partner en Shops United-zuster Cargo United, beide onderdeel van United Beheer BV. Cargo United claimde in de rechtszaal een onterechte tariefsverhoging voor de kiezen te hebben gekregen van PostNL; de rechter ging daarin mee en liet de vervoerder de verhoging terugdraaien.