Twinkle | Digital Commerce

Plus koploper in aantal bezorgende supermarkten

2017-11-03
1000562
  • 1:09

Filialen van Plus hebben het vaakst een eigen bezorgdienst. Met 284 bezorgende supermarktvestigingen heeft de keten het grootste aandeel in de in totaal 860 Nederlandse supermarkten die thuisleveren.

Dat blijkt uit de resultaten van onderzoek van Boodschappenspot.nl, dat leert dat ruim één op de vijf - 22 procent - supers over een eigen bezorgdienst beschikt. Het gaat om vestigingen van Jumbo, Coop, Plus, Spar, Dekamarkt Vomar en een deel van de Albert Heijn-winkels. Boodschappenspot.nl onderzocht in totaal 3.893 supers.

Afhaalpunten

Niet alleen biedt een vijfde van de filialen thuisbezorging, ook zijn er veel afhaalpunten geïnstalleerd; van alle Nederlandse supermarktens kent 28 procent een pick-up point. Vooral Jumbo is daarin sterk vertegenwoordigd met 350 afhaalpunten.

Eigen service versus centrale aansturing

Veel supermarktketens die boodschappen bij consumenten thuis afleveren, doen dat vanuit een centraal distributiecentrum. Wanneer vestigingen een eigen bezorgservice hebben, dan zijn ze volgens Boodschappenspot.nl vaak flexibeler en kunnen ze een meer persoonlijke service bieden; een centraal distributiecentrum daarentegen bezorgt accurater, zowel wat bezorgtijd als volledigheid van de bestelling betreft.

Bezorgkosten

Op het gebied van bezorgkosten komt Albert Heijn met zijn avondtarief als hoogste uit de bus: klanten van ah.nl betalen 6,95 voor aflevering in de avonduren. Spar en Deen hanteren een drempelwaarde voor gratis bezorging: die ligt op 50 euro respectievelijk 40 euro.