Reizigers die een KLM-ticket boeken op de site van een reisagent, zijn straks 11 euro per enkele reis duurder uit. Tenzij de agent gebruik maakt van een speciale boekingstool. De ANVR vindt de heffing veel te hoog en überhaupt onwenselijk, omdat ze het zoeken en vergelijken van ticketprijzen bemoeilijkt.
Dat laat adjunct-directeur Walter Schut van de belangenorganisatie weten aan TravMagazine.
Air France-KLM voert de zogenoemde GDS-toeslag per 1 april aanstaande in, werd vanochtend bekend. De heffing wordt mondiaal ingevoerd en geldt op tickets van KLM, Air France en dochtermaatschappij HOP!, aldus Toon Balm van KLM Nederland.
New Distribution Capability
De heffing hangt samen met Air France-KLM’s adoptie van NDC (New Distribution Capability), een alternatief voor GDS (Global Distribution System). Het is een standaard van luchtvaartorganisatie IATA voor data-uitwisseling. Reisagenten die tickets zonder GDS-toeslag willen slijten, kunnen straks gebruik maken van een speciale boekingstool met NDC-connectie.
Straf op vergelijken
Schut laat namens de ANVR optekenen dat de tool ‘veel te laat’ (in januari) beschikbaar komt en ook niet alle mogelijkheden biedt die de klant wenst bij het zoeken en boeken. Air France-KLM zet volgens hem een straf op tickets vergelijken; beter dan een GDS-boete had de onderneming een NDC-bonuspremie kunnen introduceren.
Verrijkte content
Met NDC kunnen luchtvaartmaatschappijen hun aanbod beter etaleren. Zij willen niet alleen vluchtschema’s en ticketprijzen tonen, maar bijvoorbeeld ook verrijkte content in de vorm van foto’s en video’s laten zien. GDS-boekingen zouden daarnaast te duur zijn, afgezet tegen directe boekingen, waarmee de heffing wordt verdedigd.
Kostenargument
De ECTAA, waar de ANVR bij is aangesloten, trekt het kostenargument in twijfel; een directe boeking op de eigen website brengt voor de airline dezelfde kosten met zich mee als boekingen via een GDS, blijkt uit een onderzoek (pdf) van de belangenkoepel.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
KLM introduceert tickettoeslag bij externe boekingen
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.