Twinkle | Digital Commerce

‘Afschaffen netneutraliteit desastreus voor e-commerce’

2017-11-28
1658933
  • [nieuws]
  • 1:06

Airbnb, Etsy, Pinterest, Sonos, Twitter en een paar honderd andere internetbedrijven verzetten zich tegen de voorgestelde afschaffing van netneutraliteit in de VS: ‘Mogelijk moeten bedrijven straks tol betalen om klanten te bereiken.’

Cyber Monday is a testament to the power of the free and open internet to encourage entrepreneurship, drive innovation, make our lives easier, and to support a healthy economy’, schreven de ondertekenaars van de gisteren verstuurde brief aan Ajit Pai. Volgens hen staat de positie van internet als een open, gelijke handelsplaats op het spel.

Fast lanes

Geadresseerde Pai is voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC), die vorige week onder de kop 'Restoring Internet Freedom' conceptregels publiceerde over netneutraliteit. Of eigenlijk het einde daarvan.

Als het aan de FCC ligt, mogen internet service providers (isp’s) bepaalde websites voortrekken. Zo ontstaan volgens de briefschrijvers fast lanes voor betalende bedrijven, terwijl de sites van andere bedrijven worden afgeknepen of geblokt. Daarmee wordt de digitale snelweg een tolweg.

Macht aan kabelaars en telco’s

‘Dit heeft nadelige gevolgen voor kleine en middelgrote bedrijven en hindert innovatieve nieuwkomers om zelfs nog maar van de grond te komen’, staat in de brandbrief. ‘Een internet zonder netneutraliteitbeschermingen komt neer op het tegenovergestelde van een open markt. Een paar machtige kabelaars en telefoonbedrijven wijzen winnaars en verliezers aan, in plaats van consumenten.’