Twinkle | Digital Commerce

'Aantal Belgische webwinkels in vijf jaar verdubbeld'

2017-09-01
1000562
  • 1:34

In de afgelopen vijf jaar is het aantal Belgische webwinkels verdubbeld. Dat brengt het totale aantal op 50.000. Nog steeds is echter meer dan de helft van de .be-urls in handen van buitenlandse bedrijven.

Dat meldt De Tijd naar aanleiding van onderzoek door het Belgische Email-Brokers. Daarin constateert het email-marketingbureau, dat de e-commerce markt bij de zuiderburen voor de derde keer onder de loep nam, echter ook dat het stijging van online bestedingen bij de Belgen nog veel harder groeit dan het aanbod van Belgische ondernemers: bijna zeventig procent van de aankopen vindt plaats in het buitenland.

'Wakker geschoten'

Het aantal Vlaamse webwinkels (ruim 31.000) groeit minder hard dan het aantal Waalse (14.000), maar de eerste categorie 'heeft meertaligheid als troef', aldus het rapport. Ook blijkt dat Belgische ondernemers een stuk meer inzetten op sociale media. 'De Belgen zijn wakker geschoten', zegt Email-Brokers-ceo William Vande Wiele tegen De Tijd. Dat is een welkome ontwikkeling, gezien de steeds harder luidende noodklok in het land: onlangs benadrukten minister Peeters en handelsfederatie Comeos opnieuw dat veel e-commerce banen en inkomsten naar het buitenland lekken.

Wet overtreden

Met de wet nemen veel Belgische webwinkels het iets minder nauw: meer dan 75 procent is wettelijk gezien 'niet in orde', waarschuwen de onderzoekers. Met het verplicht vermelden van bedrijfsinformatie als btw- en contactgegevens of van algemene voorwaarden wordt nogal eens een loopje genomen. Vande Wiele: 'Het wettelijk kader bestaat, maar daar blijft het ook bij. Er wordt veel te weinig gecontroleerd.'

Primaire sector

Verkoopactiviteiten vanuit de primaire sector zijn volgens het onderzoek in drie jaar tijd verdubbeld: 'Dit kan worden verklaard door de ontwikkeling van aanbiedingen van agroalimentaire producten en het groeiende succes van de ‘korte keten’, wat ook op het internet wordt gepromoot.'