Minister Kamp ziet geen reden boekingssites te verbieden om bij hen aangesloten hotels prijsrestricties op te leggen. Dat zegt de demissionair minister van Economische Zaken op Kamervragen van de SP.
Platforms als Booking.com en Expedia bieden kansen voor ondernemers en consumenten, vindt Kamp. De bewindsman keurt het vrijlaten van aangesloten hotels in hun prijsbeleid af, meldt het FD.
Kamerleden van de SP stellen dat constructies waarbij ondernemers zelf geen lagere prijzen mogen vragen dan waarmee zij op een boekingssite adverteren, belemmerend werken voor de advertentiemogelijkheden van de hotels. De minister vindt echter dat het hoteliers vrij staat al dan niet deel te nemen aan dergelijke platformen en dat anders gratis wordt meegelift op de service van de vergelijkers.
Tik op de vingers
Het prijsrestrictiebeleid van boekingssites als Booking.com en Expedia is vaker op de korrel genomen. Zo zagen de twee grootmachten zich genoodzaakt een deel van hun eisen te laten vallen door een tik op de vingers van de Europese mededingingsautoriteiten, waaronder ACM. Daardoor mogen hoteliers nu wel lagere prijzen vragen op verschillende platformen, maar het verbod voor de eigen site blijft gelden. De ACM constateerde onlangs dat die ingreep inmiddels een verbeterde concurrentie binnen het online hotelaanbod oplevert.
Onafhankelijkheid
De Nederlandse start-up Hotelchamp sprong in de prijsbeleiddiscussie met een aanbod van software voor hoteliers om hun online positie te verstevigen en zich daarmee los te maken van afhankelijkheid van boekingsplatforms. Recentelijk lanceerde de start-up daarvoor een online platform. Expedia zelf lanceerde onlangs ook een toolkit om hoteliers te helpen aan meer directe boekingen; die heeft betrekking op de verkoop van pakketreizen en loyaliteitsprogramma's, waarbij Expedia commissie ontvangt.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Minister Kamp: 'Boekingsplatformen mogen prijseisen handhaven'
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.