Twinkle | Digital Commerce

Guess op het crossborder matje

2017-06-07
20481152
  • 1:01

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar het merk Guess vanwege oneerlijke verkoopafspraken voor zijn retailers. Zij zouden de producten van het label niet online over de grens mogen verkopen, wat in strijd is met de Europese regelgeving.

Guess wordt ervan verdacht afspraken te hebben gemaakt met zijn retailers die crossborder verkoop tegengaan. Ook zouden groothandels de Guess-producten niet aan retailers in een ander Europees land mogen verkopen.

Recht op crossborder kopen
Deze praktijken gaan in tegen de regels rond de Europese Digital Single Market, dat crossborder verkoop juist wil stimuleren. Consumenten hebben volgens de Commissie het recht om hetzelfde product digitaal in een ander land aan te schaffen, als het item daar bijvoorbeeld goedkoper is.

Philips, Thomas Cook, Asus
Uit recent onderzoek van de Commissie blijkt dat één op de tien Europese retailers wel eens is verboden om artikelen over de grens te verkopen. Grote bedrijven als Asus, Philips, Pioneer, ZeniMax en Thomas Cook worden in dat kader momenteel onder de loep gehouden.

Lees ook:
Dreigende boete voor Google wegens sjoemelen met Shopping (6-6-2017)