Twinkle | Digital Commerce

Adyen wil afnemers direct betalen met bankvergunning

2017-10-05
20001125
  • 1:23

Adyen heeft in stilte een bankvergunning gekregen van de Nederlandsche Bank. Daarmee heeft het Nederlandse bedrijf het betaalproces naar eigen zeggen meer in eigen hand en kunnen afnemers sneller uitbetaald worden.

Ceo Pieter van der Does meldt aan het Financieele Dagblad dat ondernemers nu direct kunnen worden uitbetaald en dat Adyen afrekeningen kan voorfinancieren als betalingen nog niet volledig zijn verwerkt door de bank.

Account is iban
‘Tot op heden waren we afhankelijk van de snelheid van de bank’, zegt hij. ‘Dat was een ongecontroleerd proces met regelmatig vertragingen. Nu is het account van de klanten ook direct hun iban, we houden het hele betaalproces in eigen hand.’ Daarbij heeft het bedrijf ook de controle over de koppeling met het systeem van creditcardmaatschappijen: ‘We willen niet vastzitten aan netwerken die niet berekend zijn op de hoeveelheid transacties die door ons systeem vloeien. “Realtime settlement” van betalingen aan afnemers is voor ons een volgende stap.’

Klarna
Adyen verkreeg de vergunning al in april, maar het nieuws is nu pas bekend. Ook concurrent Klarna staat sinds deze week onder toezicht van de Nederlandsche Bank. Zijn ceo sprak over de ‘volgende spannende mijlpaal op Klarna’s weg om ‘s werelds favoriete betaalwijze te worden’. Het winstgevende bedrijf heeft daarnaast zijn zinnen gezet op een Amerikaanse entree.

Geen bankpas
Adyen is niet van plan om een bankpas te verstrekken aan consumenten, nu het bedrijf zijn vergunning binnen heeft. In het geval van Klarna is het onbekend of deze wens er is.

Lees ook:
- Betaaldienst Stripe van start in Benelux (20-6-2017)
Weg vrij voor uitdagers iDeal en de banken (9-10-2015)