Twinkle | Digital Commerce

Anoniem vanaf 5,95 euro

2017-05-24
19691108
  • 1:24

Online shoppen kost naast geld ook data: je geeft onder meer je naam, adres en bankgegevens bij de aankoop weg. Onvermeld.nl wil dat veranderen.

Tekst: Danielle Scheffer

Oprichter Maarten Geerlings werd zich langzaam bewust van alle gegevens die hij al surfend op internet achterliet en vond dat hij bij het webshoppen veel privégegevens moest afstaan. Redenen om Onvermeld.nl te starten, een website waar je online producten kunt kopen zonder je identiteit prijs te geven. En dat is geen gimmick, volgens Geerlings. ‘Dit betekent dat de koper anoniem blijft voor de webshops – wij zien bij Onvermeld natuurlijk wel tijdelijk de nodige gegevens.’

Betalen voor product, verzendkosten en voor de dienstverlening van Onvermeld (‘anonimiteitskosten’ van minimaal € 5,95), kan via de bank, of anoniem met bitcoins. Geerlings belooft twee weken na de aankoop alle gegevens van de koper te wissen. In die periode kan het product nog geruild of geretourneerd worden. Voor garantie krijgt de koper de originele aankoopbon waarmee hij zelf een reparatie kan regelen, of hij sluit voor 15 euro een garantieovereenkomst af met Onvermeld, dat dan zorg draagt voor een oplossing.

Onvermeld laat de aankoop in de doos van de webshop, verpakt die doos onherkenbaar met pakpapier en stuurt ’m vervolgens met DHL naar de koper. De website is gestart volgens de trial by error-methode en is in eerste instantie getest op functionaliteit en op zwart geld, want ‘anonimiteit trekt mogelijk ook criminelen aan’, aldus de oprichter. Daarom heeft hij protocollen ingebouwd en huisregels opgesteld om dit te voorkomen. ‘Vervolgens bleek het speelse karakter van de site niet goed over te komen; veel bezoekers missen daardoor het vertrouwen’, zegt Geerlings.

Plan is dan ook om de webshop binnenkort een nieuwe look-and-feel te geven. Verder zijn er plannen voor samenwerkingen met webshops om klanten automatisch de keuze te geven producten anoniem te kopen.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 5-2017.