Twinkle | Digital Commerce

‘Zzp-constructie PostNL funest voor eerlijke pakketmarkt’

2017-05-27
180101
  • 1:33

PostNL krijgt nu ook vanuit de pakketmarkt kritiek op het dienstverband van zijn zzp-bezorgers. DHL pleit voor een gelijker speelveld, waarbij PostNL premies voor zijn mensen afdraagt.

PostNL, dat 70 procent van de pakketmarkt bedient, ligt al enige tijd onder vuur door de manier waarop het bedrijf werkt met zelfstandige pakketbezorgers. De medewerkers zouden een ‘verkapt dienstverband’ hebben, waardoor PostNL geen werkgeverslasten hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Het bedrijf kreeg verschillende stakingen van de zzp’ers te verduren en moet deze weken voor de rechter verschijnen in zaken die door 25 zelfstandigen zijn aangespannen.

Besparingen
De schijnzelfstandigheid van bezorgers bespaart PostNL miljoenen aan premies en belastingen, stelt DHL (aandeel van 25 procent van de pakketmarkt) in een gesprek met Het Financieele Dagblad. Het bedrijf hoefde jarenlang geen VAR-verklaring te laten zien voor zelfstandige pakketbezorgers, die eigenlijk alleen voor PostNL werkten.

Onder de kostprijs
‘Opdrachtgevers die op deze manier werken profiteren van lage tarieven en betalen geen werkgeverslasten. Hierdoor kunnen ze tegen prijzen werken die ver onder de kostprijs liggen’, zegt Wouter van Benten, ceo van DHL Parcel Benelux tegen het FD. ‘DHL heeft dit voordeel niet, omdat wij niet met zzp’ers werken en ons aan sociale afspraken houden. Dat ga je voelen in de marges.’ De Autoriteit Consument en Markt (ACM) legde PostNL vrijdag al een dwangsom van 100 duizend euro per dag op vanwege belemmering van de concurrentie.

In vaste dienst
In de zomer zei PostNL dat zelfstandige pakketbezorgers in vaste dienst konden komen, zonder proeftijd. Het tarief voor pakketbezorgers die zelfstandig willen blijven, ging met 10 procent omhoog. ‘Door dit aanbod is er geen verschil meer in kosten tussen zelfstandige pakketbezorgers en eigen medewerkers', aldus de marktleider. Zzp’ers eisten echter een verhoging van 25 procent. ‘We kunnen nu alleen het hoofd boven water houden door een beetje te rommelen of te frauderen met bijvoorbeeld declaraties.’