Twinkle | Digital Commerce

ShoppingTomorrow: 'Overleven via digitale innovatie'

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:44

Retailers die digitale innovaties niet adopteren, overleven de 'steeds heviger wordende retailoorlog' niet. Dat stelt de expertgroep Store Innovations ROI. De experts ontwikkelden dertien Golden Guidelines en een praktische tool om inzicht te krijgen in relevante innovaties.

'Consumenten verwachten meer en meer handige digitale toepassingen die voor gemak en experience zorgen', zegt Danny Groenenboom, Head of Retail bij ATOS en zowel gastheer als voorzitter van de expertgroep Store Innovations ROI. 'Niet alleen het compliant zijn aan deze verwachtingen, maar vooral ook de bergen aan data die ontgonnen kunnen worden, vormen het nieuwe goud.'

Handvatten
De techniek om te beginnen is er, net als meerdere voorbeelden van goede pilots. Maar een volledig schaalbare en terugverdienende implementatie is er vaak nog niet, schrijft de expertgroep in een bluepaper. 'We hebben ons als expertgroep het afgelopen jaar actief ingezet om te achterhalen wat de redenen hiervoor zijn. Daarnaast wilden we retailers en fabrikanten handvatten geven om de juiste stappen te zetten om te overleven', vertelt Groenenboom.

Richtlijnen en online tool
Na een uitgebreide analyse naar de barrières op de gebieden van willingness to change, collaboration, data en organization heeft de expertgroep dertien Golden Guidelines opgesteld. Onder deze richtlijnen staat bijvoorbeeld dat bedrijven hun propositie moeten verbeteren in plaats van het imago, dat fouten maken is toegestaan en dat goede interne en externe communicatie essentieel zijn. Aan de hand van deze Golden Guidelines kunnen retailers en fabrikanten op korte termijn progressie kunnen boeken.

Algoritme
'Daarnaast hebben we een algoritme ontwikkeld en deze beschikbaar gesteld in een online applicatie', aldus Groenenboom. 'Via  kunnen retailers en fabrikanten een one-page advies krijgen van de expertgroep over waar men op dit moment staat als organisatie op het gebied van winkelinnovatie en welke innovatie bij welk deel van de customer journey het meest relevant is. Hiermee proberen we BV Nederland verder te helpen op het gebied van digitale winkelinnovaties.'

Dit artikel is onderdeel van een reeks over de bluepapers van ShoppingTomorrow op deze site. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers van de verschillende expertgroepen los te downloaden.