Twinkle | Digital Commerce

Vooruitblik

2017-05-26
180101
  • 1:44

Het nieuwe jaar komt eraan. Een mooi moment om eens vooruit te kijken. En vooruitkijken begint met reflectie, in dit geval op gebeurtenissen in de markt afgelopen jaar.

Mijn voornaamste waarneming is dat er een bepaalde volwassenheid in de markt komt, uitgedrukt in grote beslissingen. Unilever heeft online speler Dollar Shave Club gekocht, Media Markt sluit de deur van dochter redcoon. Aan bureaukant zien we grote ontwikkelingen met de verkoop van Mirabeau aan Cognizant en een deel van de Digital Dutch Group aan PostNL. Maar ook de transactie tussen Coolblue en HAL is interessant voor de toekomst. De gehele keten is in beweging.

Maar wat gaat dit dan brengen? Mijn eerste column - bijna drie jaar geleden - ging over professionalisering van onze industrie, met name de hoop dat die eraan zat te komen. De vraag óf online een grote impact gaat hebben stelt inmiddels niemand meer. Er is een grote financieringsstroom op gang gekomen om alle eerder genoemde transacties mogelijk te maken. Met deze geldstroom komt ook gelijk de discussie op gang of we weer af denderen op een .com-crash à la begin 2000. Toch denk ik dat het dit keer anders is. Het pessimisme lijkt vooral bij veteranen in de markt te zitten en er wordt dit keer wel degelijk geld ‘gemaakt’. Niet altijd genoeg om winstgevend te zijn, maar het derde kwartaal van Amazon was voor een groot deel van de wereld een verrassing.

Volgens mij wordt in 2017 de markt écht volwassen doordat de oude en nieuwe wereld eindelijk volledig geïntegreerd raken. De kanalendiscussie verdwijnt, de consument staat meer dan ooit centraal en de investeringen om hem te bereiken worden verhoogd. Kleine partijen krijgen het nog moeilijker en worden opgekocht of uit de markt gedrukt. De slachting in retailland is nog lang niet voorbij, maar waar het in de afgelopen paar jaar vooral de bricks-spelers waren, kunnen nu de kleinere clicks-spelers het slachtoffer worden. Tenzij ze het verschil in de markt kunnen maken en mee durven te spelen met de grote spelers.

Het wordt weer een mooi jaar. Ik kijk ernaar uit.

Deze bijdrage verscheen eerder in Twinkle 10-2016.