Twinkle | Digital Commerce

De persoonlijke mobiele sommelier

2017-05-27
344193
  • 1:34

Lekker slobberwijntje, of vind je de aanbevolen fles juist niet te pruimen? In de app Somm kun je een persoonlijk wijnprofiel aanmaken zodat je voortaan weet welke fles je moet kiezen. Proef wijn en beoordeel. De app doet de rest.

Tekst: Danielle Scheffer

Founders Roeland Weijs en Martijn Kooijman willen met hun nieuwe app Somm de traditionele aanbodgedreven supplychain in de wijnbranche omdraaien. In de app gaat het om de persoonlijke wijnsmaak van de consument, niet om de smaak van anderen of van de wijnverkoper. Er is een Proef-op-de-Somm-doos samengesteld met zes witte of rode verschillende wijnen. Als je je oordeel over deze wijnen in de app aangeeft, ontstaat jouw basis persoonlijke smaakprofiel. Hoe meer wijnen je beoordeelt, hoe beter. Jouw smaakprofiel wordt gekoppeld aan de wijnen die via Somm te koop zijn, en zo ontstaat een lijst van wijnen die het beste bij jou passen. Hoe dat gekoppeld kan worden? ‘Vinologen hebben ruim honderd wijnen die momenteel via Somm beschikbaar zijn, geproefd en gedetermineerd en zo per wijn een DNA-profiel bepaald.’ Een algoritme vergelijkt jouw wijnbeoordelingen met de wijnprofielen en zo ontstaat een matching lijst. Somm leert zo jouw smaak kennen en adviseert je vervolgens wijnen op maat.

Dit algoritme waarmee de wijnsmaak aan wijnen gekoppeld wordt is volgens de founders ook het innovatieve van de app: ‘Onze enige interesse is de perfecte wijnmatch, niet welke wijn je koopt.’ De wijnen zijn wel meteen bij Somm te bestellen. De organisatie werkt daarvoor samen met een aantal wijnverkopers en twee logistieke dienstverleners: Beentjes en Vinologix.

Somm wil zijn naamsbekendheid vergroten via Somm Wijnproef-evenementen en via marketing op social media, met name Facebook en Instagram. Komend jaar wordt gewerkt aan verdere ontwikkeling van de app en het algoritme, dat ook voor andere toepassingen gebruikt zou kunnen worden.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 9-2016.