Twinkle | Digital Commerce

Cyberoplichter doet zich voor als webshopbouwer

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 0:59

Een 35-jarige Leeuwardernaar die zich bij bedrijven presenteerde als webshopbouwer, wordt ervan verdacht meer dan vierhonderd mensen te hebben opgelicht door inloggegevens te stelen.

De verdachte zou speciale software hebben ingebouwd om inloggegevens te bemachtigen. Hiermee heeft hij honderden mensen gedupeerd door geld naar zichzelf te laten overmaken en online aankopen te doen. De man heeft diverse verslavingen, waar hij het geld aan besteedde.

Gedupeerden
De getroffen bedrijven met gemanipuleerde webshops zijn door de politie gewaarschuwd. Het dossier tegen de man telt inmiddels al meer dan tachtig zaken uit Noord-Nederland en ongeveer zestig uit de rest van het land. Dinsdag moet hij voorkomen bij de rechter; uit het onderzoek komen steeds meer slachtoffers naar boven.

Ongekend niveau
De politie heeft de Leeuwardernaar omschreven als ‘een hele slimme jongen’ en verklaart de manier van wachtwoorden stelen nog niet eerder te zijn tegengekomen. De getroffen bedrijven worden aangespoord hun website en webshop op de ‘sjoemelsoftware’ te laten controleren en de lekken te dichten. Helaas staat het voorval niet op zichzelf; gisteren werd ook al bekend dat een aantal kleine Nederlandse webshops gehackt zijn voor skimming.