Twinkle | Digital Commerce

Europese vuist tegen cybercriminaliteit van 1,8 miljard euro

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:06

Een Europees publiek-privaat partnerschap tussen de Europese Commissie, overheden en bedrijven moet cybercriminaliteit over de landsgrenzen actiever tegengaan. De partijen investeren tot 2020 1,8 miljard euro in een gezamenlijke aanpak.

Volgens de Europese Commissie heeft 80 procent van de bedrijven in de EU al te maken gehad met cybercriminaliteit. Dat geldt niet alleen voor webwinkels, maar voor alle industrieën. Het aantal incidenten groeide vorig jaar met 38 procent, zo schrijft zij in een bericht.

Digital Single Market Strategy
De nieuwe samenwerking maakt deel uit van de Digital Single Market Strategy, een EU-programma waarin de bevordering van cross border e-commerce hoog op de agenda staat. De Europese Commissie steekt zelf vanuit zijn onderzoeksprogramma Horizon 2020 zo'n 450 miljoen euro in het partnership en vraagt andere betrokkenen ook om een investering.

Slimmere technologieën
Met het geld willen de partijen onder andere slimmere technologieën ontwikkelen om grensoverschrijdende cybercriminaliteit - in de breedste zin van het woord - tegen te gaan. Ook moeten bedrijven die dergelijke oplossingen bouwen gemakkelijker hun technologieën kunnen verkopen aan bedrijven in de verschillende lidstaten. Zo kunnen ondernemingen beter beveiligd worden.

Lees ook:
- Digitale economie prioriteit in EU-voorzitterschap Nederland (5-2-2015)
- Wat betekent de meldplicht datalekken voor u? (21-10-2015)